comenzi la domiciliu cliseru.ro

DSP Ialomița: În 2020, au fost raportate 77 de cazuri de infecții asociate asistenței medicale

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
03/02/2021 | Locale Ialomita

Serviciul de Control în Sănătate Publică, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Ialomița, desfășoară în această perioadă o acțiune de control cu privire la modul în care unitățile sanitare din județ raportează și investighează infecțiile asociate asistenței medicale, inclusiv infecțiile cu Clostridium difficile.

Potrivit unui raport al DSP Ialomița, în anul 2020, față de anii anteriori, s-a constatat o creștere a numărului total al cazurilor raportate, dar și o scădere a ponderii infecțiilor cu Clostridium difficile, față de alte infecții asociate asistenței medicale.

Așadar, în anul 2020, în județul Ialomița, s-au raportat 77 de cazuri de infecții, dintre care doar 16 au fost cu Clostridium difficile. În anul 2019, erau raportate în total 59 de cazuri (21 cu CD), în 2018 au fost 50 de cazuri de infecții raportate, dintre care 16 cu CD, în 2017 erau raportate 41 de cazuri de infecții, dintre care 23 cu CD, iar în 2016, din cele 30 de cazuri raportate, 24 reprezentau infecții cu Clostridium difficile.

Cele mai multe cazuri de infecții au fost raportate de Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, respectiv 67 de cazuri, din totalul de 77 la nivel județean. Dintre acestea, 11 au reprezentat infecții cu Clostridium difficile, iar 56 au fost alte infecții asociate asistenței medicale. Totodată, la Spitalul municipal Urziceni au fost raportate, în anul 2020, 5 cazuri de infecții cu Clostridium, iar la Spitalul municipal Fetești 5 cazuri de IAAM.

De asemenea, în anul 2019, Spitalul Județean de Urgență din Slobozia raporta 47 de cazuri de infecții, dintre care 17 cu CD, Spitalul municipal Fetești înregistra în total 8 cazuri, dintre care 1 cu CD, Urziceniul 3, dintre care 1 cu CD, iar Țăndărei doar un caz de infecție asociată asistenței medicale.

În anul 2018, spitalul din Slobozia  raporta doar 25 de cazuri de infecții, dintre care 11 cu CD. De asemenea, spitalul din Urziceni raporta în total 17 cazuri, dintre care 3 de infecții cu Clostridium difficile, Feteștiul 7 cazuri, dintre care 1 cu CD, iar Țăndărei 1 caz de IAAM cu CD.

Șeful Departamentului Supraveghere Sănătate Publică din cadrul DSP Ialomița, dr. Mihaela Dumnitrescu, precizează faptul că raportarea de către spitale a infecțiilor asociate asistenței medicale se face lunar la DSP, pe fișe de investigare a cazului, raportările lunii ianuarie 2021 urmând să fie realizate până la data de 15 februarie.

„Din fișele de raportare a infecțiilor cu Clostridium difficile transmise la DSP în cursul lunii ianuarie au fost identificate până în prezent câte două cazuri de IAAM cu Clostridium difficile pentru fiecare din spitalele raportoare din Slobozia, Fetești și Urziceni. Serviciul de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Ialomița derulează în prezent o acțiune de control a modului de raportare și investigare a infecțiilor asociate asistenței medicale, inclusiv a infecțiilor cu Clostridium difficile de către unitățile sanitare din județ”.

Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️