DSP Ialomița: Campanie de prevenire – „Ai grijă de dinţii tăi!”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în ţările industrializate, afectând, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 60-90% din copiii de vârstă şcolară şi marea majoritate a adulţilor.

dintiApariţia cariilor se datorează în principal obiceiurilor alimentare greşite şi igienei dentare deficitare. Sănătatea orală poate fi astfel evident ameliorată printr-o prevenţie corespunzătoare, începând de la dinţii de lapte ai bebeluşilor şi până la protezele seniorilor.

Comportamentele se formează de la vârste mici, mai ales prin observarea şi imitarea adulţilor, de aceea rolul familiei este esenţial în formarea atitudinilor şi deprinderilor sănătoase.

Mulţi părinţi nu iau atât de în serios îngrijirea dentară a copiilor lor, considerând că dinţii de lapte cariaţi cad în cele din urmă. Aceste carii lasă însă urme importante asupra dinţilor permanenţi.

În plus, o dată apărute, cariile se răspândesc rapid la dinţii sănătoşi.  Prin control regulat, cariile pot fi depistate şi tratate precoce, de aceea vizitele regulate la medicul dentist, de două ori pe an, ar trebui să devină o obişnuinţă.

Campania prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, celebrată la data de 20 martie, se desfăşoară în perioada 20 martie -20 aprilie, cu mesajul: „Ai grijă de dinţii tăi!”

 Scopul campaniei este ameliorarea sănătăţii orale a populaţiei prin adoptarea comportamentelor sănătoase, în special în familie dar şi la nivelul comunităţii.

Sensibilizarea părinţilor privind importanţa cariei dentare la copii şi informarea acestora asupra metodelor eficiente de prevenţie constituie un pas important pentru formarea deprinderilor sănătoase şi evitarea tratamentelor costisitoare de mai târziu.

Acţiunile derulate în cadrul campaniei vizează publicul larg: adolescenţii şi adulţii, care acordă o importanţă deosebită mai ales aspectului estetic al dinţilor, părinţii, copii şi vârstnicii.

În vederea realizării acestor acţiuni se va  avea în vedere diseminarea de informaţii privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă în vederea menţinerii sănătăţii orale.