Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia: Al doilea pod peste râul Ialomița ar putea fi construit lângă cel vechi
Este binecunoscut faptul că în ultimii ani valorile de trafic au crescut simțitor. În acest context, nevoia realizării unor noi drumuri naționale, județene, autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare, poduri și pasaje este din ce în ce mai pregnantă.
Stresul conducătorilor auto care sunt nevoiți să meargă pe drumuri neadecvate, care așteaptă cu orele ba la trecerile la nivel cu calea ferată, cum este cazul la Drajna, sau pentru că se repară vreun pod, cum este cazul la Slobozia, sau pe drumuri județene care arată ca după bombardament, este maxim. De multe ori, acest stres are un impact major în conduita acestora la volan, conduită care nu de puține ori duce către accidente rutiere.
La ora actuală, mulți șoferi care tranzitează municipiul Slobozia așteaptă zeci de minute pentru a putea trece podul peste râul Ialomița, aflat în prezent în reabilitare, asta după ce cu câțiva kilometri înainte au așteptat la vestita trecere la nivel cu calea ferată de la Drajna sau urmează să aștepte dacă se duc spre autostradă. Traficul este atât de „gâtuit”, încât mulți șoferi își „varsă” nervii pe muncitori, pe autorități, pe alți șoferi și așa mai departe. Tocmai de aceea trebuie obligatoriu făcut un al doilea pod peste râul Ialomița.
De aceeași părere sunt și autoritățile locale și județene de ani buni. Numai că până în prezent nu s-au găsit soluțiile tehnice adecvate, fondurile, zona unde să fie amplasat… Și, uite așa, când se simt „sufocate” de reclamații, autoritățile locale încearcă să facă presiuni pentru ca CNAIR să ia cât mai repede în calcul o astfel de investiție.
„Eu, în calitate de primar al municipiului Slobozia, voi face toate demersurile ca acest pod să fie realizat de CNAIR cu prioritate. Pentru că degeaba faci drum expres și pasaj la Drajna dacă aglomerezi circulația și o reduci la o bandă când traversezi râul Ialomița.(…) Al doilea pod îl văd făcut lângă podul actual, cu exproprierea unor proprietari de case din stânga podului, cum te duci spre Drajna. Acolo ne oferă posibilitatea șoseaua, apoi vine cimitirul unde există o porțiune unde nu s-au dat locuri de veci existând niște conducte. Proiectele care mi-au fost prezentate, cel puțin de către cei care gândeau, aveau viziune, unul era cu traversare pe la bulevardul Chimiei, care nu avea nicio logică, nu este relevant pentru traficul din zona Brăila, Constanța, București…localitățile din jurul Sloboziei care se descarcă spre autostradă… Trebuie să gândim logic. Avem posibilitatea să facem exproprieri în interes public, iar eu, părerea mea neavizată, cred că pe acolo s-ar putea face, să ai pe un pod un sens și pe celălalt pod alt sens. Mă interesează în mod deosebit să existe și o variantă ocolitoare sau o variantă de nord și două drumuri „bypass” le-aș spune eu, unul care să devieze traficul greu din Slobozia Nouă și unul din Amara, pentru că sunt în două zone periurbane. Gândesc un astfel de proiect pe care îl voi prezenta atât la Ministerul Transpoturilor, parlamentarilor din județul Ialomița, indiferent de culoarea politică, cât și Guvernului, primului ministru”, a declarat primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare, în cadrul unei conferințe de presă.
Asociație de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea câinilor fără stăpân
În altă ordine de idei, primarul municipiului Slobozia îi invită pe toți parlamentarii din județul Ialomița la o întâlnire în data de 24 martie, pentru a discuta, alături de toți primarii, pe câteva teme de interes, care în prezent crează probleme, și anume apă, canal, salubritate și câini fără stăpân.
„Aici ar trebui să se întâmple o modificare pe anumite legi, astfel încât noi să funcționăm așa cum trebuie. Am solicitări din toată zona periurbană vizavi de serviciul de ecarisaj. Noi nu putem să colectăm câinii de la Amara, Bucu, Ciulnița, inclusiv Dragalina ne-a solicitat sprijinul pentru colectarea acestor câini fără stăpân. Pentru că nu putem pune în sarcina locuitorului din Slobozia această cheltuială. Și avem nevoie de o modificare legislativă, astfel încât să construim un ADI, cu un serviciu performant de ecarisaj la Slobozia, la care să contribuie toate localitățile din jur și să oferim serviciu pe zonă. Iar chestiunea asta trebuie făcută și la Fetești, Urziceni, Fierbinți, Țăndărei, Căzănești. Dar avem nevoie de un cadru legislativ potrivit pentru aceste chestiuni. (…) Va trebui să abordăm toate aceste chestiuni direct, cu cărțile pe masă, cu toate instituțiile implicate și aici vorbesc de primării, parlamentari, Prefectură, Consiliul Județean. Ăsta va trebui să fie un mod de lucru de acum încolo. (…) Absolut toți parlamentarii Ialomiței să meargă și să-și susțină județul și comunitățile din care provin, pentru că altfel înseamnă că și-au greșit rolul în Parlamentul României”, a adăugat Dragoș Soare.