Dragoș Soare (PNL): Vom cere în instanță anularea autorizației de construcție emise de primărie pentru „groapa de deșeuri periculoase”
Președintele PNL Ialomița, deputatul Gheorghe Tinel, a abordat, în cadrul unei conferințe de presă, alături de secretarul general al PNL Ialomița, Dragoș Soare, câteva probleme care există la ora actuală în municipiul Slobozia, de la apă, parcarea subterană, construcția unei noi celule de deșeuri periculoase, până la bugetul municipiului.
Deputatul l-a avertizat, din nou, pe primarul municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu, că „nu mai merge cu îmbrobodirea”, iar cei care au greșit vor plăti.
„Două milioane de euro bani pe care i-au pierdut la Comisie, o să încercăm să-i punem în cârcă, celor care au greșit, care nu au fost capabili. O responsabilitate trebuie să ai. Nu pot exista numai responsabilități politice, trebuie să fie și pecuniare și administrative. Ai pierdut, printr-un prost management, un proiect și ai pus comunitatea în situația de a suporta suplimentar costurile, să plătești! Să vedem dacă mai poți să-ți permiți ca următorul proiect să îți bați joc de el. Pentru că nu poți la infinit să accepți incompetența, indolența, nesimțirea în administrația publică. Nu se poate”, reclama Gheorghe Tinel, cu referire la proiectul parcării subterane.
În ceea ce privește construcția unei noi celule de deșeuri periculoase la Slobozia, președintele PNL Ialomița susținea că „după groapa Marianelor din fața Consiliului Județean, o altă groapă vine să întregească apocalipsa administrativă”.
„Am văzut că se ascunde în spatele avizelor, acordurilor, dar până la urmă adevărul îl vom scoate la suprafață. Cum s-au emis avizele, acordurile, de ce, cum, dacă au existat presiuni, insistențe”, spunea Gheorghe Tinel.
În schimb, secretarul general al PNL Ialomița, Dragoș Soare, vine cu o altă acuzație, după ce a început să se intereseze de acest subiect, dar și despre altele care conduc, în final, tot la poluare, o situație care ne sufocă din ce în ce mai mult. Acesta susține că va acționa în instanță Primăria și va cere anularea autorizației de construcție a unei noi celule de deșeuri periculoase la Slobozia, afirmând că nu a fost emisă conform prevederilor legale.
„La întâlnirile la care am participat, administrația ne-a dat asigurări că nu vor fi emise autorizații, că nu se va da voie ca acest obiectiv să fie extins, investiție care nu ne asigură nouă o nevoie imediată. (…) Am început să intrăm în subiect mai atent, am discutat cu oameni care se pricep și în urma unor analize, a unor documente pe care nu pot să vi le arăt, pentru că urmează să acționăm în instanță, să cerem anularea autorizației de construcție emise de primărie, pe baza acestor documente am adunat elemente care spun că autorizația nu a fost emisă așa cum ar fi trebuit, conform legii. Legea spune foarte clar că tu trebuie să ai un PUZ (Plan Urbanistic Zonal). Domnul Mocioniu, în ieșirile publice, a recunoscut că nu există PUZ. A recunoscut la un post local că nu există PUZ, că a făcut o solicitare către Consiliul Județean și că nu există PUZ. Cum emiți tu o autorizație de construire fără să ai documentele legale care concură la emiterea acestei autorizații? Eu am mai multe documente, referate, tot felul de artificii pe care le-au folosit ca să ocolească cadrul legal și să justifice emiterea acestei autorizații de construire fără respectarea prevederilor legale. Și prevederea legală spune foarte clar, în legea 350/2001 privind urbanismul, la art. 47 alin. 3 – elaborarea PUZ este obligatorie pentru zone de parc industrial, tehnologic și zonă de servicii. În zona în care este dezvoltat obiectivul respectiv este zonă de servicii în PUG (Planul Urbanistic General ). Și de aici plecăm. Nu ne-am isterizat în piața publică, dar am adunat documente, pe care le vom depune la instanță, alături de altele și dacă instanța va decide că autorizația a fost emisă corect, asta este, mergem mai departe, pe alte căi. Dacă, însă, instanța va spune că autorizația nu a fost emisă corect, vor apărea probleme mari. Părerea mea, și nu numai a mea, este că autorizația nu a fost emisă cu respectarea tuturor prevederilor legale. Mai ales că este un obiectiv de așa anvergură și cu impact public. A făcut-o așa, pe șest”, a precizat Dragoș Soare.
Acesta nu neagă faptul că în viitor este posibil ca Slobozia să aibă nevoie de investiții în această zonă de deșeuri periculoase, dar, din punct de vedere legal, trebuie respectate toate procedurile.
Totodată, deputatul Gheorghe Tinel sublinia că „așteaptă și controlul autorităților centrale din zona de Mediu la subunitatea județeană, în așa fel încât să vedem dacă au fost respectate toate prevederile legale în emiterea acordului de mediu și la cel de Sănătate Publică”.
Un alt subiect abordat a fost cel al bugetului municipiului, unul mai mic față de cel de anul trecut, mai ales pe zona de investiții, unde au fost alocate fonduri extrem de mici pentru anumite obiective, cu care nu poți face mare lucru…