Două case de tip familial au fost deschise în cartierul Bora, special pentru 36 de copii cu handicap
Două case de tip familial, unde 36 de copii cu handicap vor beneficia de condiții de trai și îngrijire foarte bune, au fost inaugurate, marți, 4 septembrie, la Slobozia, în cartierul Bora, în prezența autorităților locale, județene, a reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița și ai Fundației Sera.
O altă casă, situată în apropierea celor două, se află în construcție, la finalizarea lucrărilor urmând a fi aduși 12 copii cu handicap grav, nedeplasabili, de la Centrul de plasament nr. 2 dn Slobozia.
Cei 36 de copii care vor locui aici provin în mare parte din Centrul de plasament din Slobozia Nouă. Ascunși de ochii lumii chiar din primii ani de viață, fără prea multe șanse de integrare în societate, copiii cu nevoi speciale sunt de multe ori considerați o povară atât pentru societate dar și pentru familie. De cele mai multe ori sunt „aruncați” în centre de plasament și lăsați în grija statului. Captivi într-un corp care nu îi ascultă, copiii cu handicap nu pot face altceva decât să privească drumul pe care semenii lor îl contruiesc pentru ei. Dacă autoritățile sunt indiferente, atunci nefericirea lor va fi și mai mare. În schimb, bucuria lor va fi nemărginită dacă li se acordă un pic de atenție, un pic de sprijin.
Cele două căsuțe de tip familial din Slobozia oferă acestor copii condiții de trai dintre cele mai bune: camere frumos utilate, cu câte două sau trei paturi, sală de mese, bucătărie utilată cu tot ce este necesar, băi moderne sau săli de recreere.
„Consiliul Județean și DGASPC au avut o permanentă preocupare pentru îmbunătățirea condițiilor de viață, de trai și de cultură a copiilor care se află în sistemul de protecție județean. Avem multe proiecte făcute până acum, începând din 1998. Multe au fost făcute cu fonduri Phare sau fonduri europene și, de asemenea, altele au fost făcute în parteneriat public-privat dintre Consiliul Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița și ONG-uri. Acum Fundația Sera a finanțat acest complex, acest așezământ pentru copii, aceeași fundație care a finanțat și casele de tip familial de la Țăndărei și Fetești în 2005, dar și alte proiecte de sprijinire a copiilor cu asistent material și specialiști care lucrează în centrele noastre. Nu ne vom opri aici. Mai avem o etapă atunci când vom muta acei 12 copii de la Centrul nr. 2 în noua clădire care se construiește, să reamenajăm și centrul 2 și atunci putem spune că, probabil peste un an, județul Ialomița va avea condiții de nivel european în toate centrele”, a declarat Paul Marcu, directorul executiv al DGASPC Ialomița.
Bogdan Simion, reprezentantul Fundației Sera, spunea că deja se intră în al 15-lea an de colaborare cu Consiliul Județean, mulțumind autorităților pentru sprijinul acordat.
„Ultimul an în care am realizat acest lucru a fost un an perfect, pentru că în sfârșit mutăm copiii de la Slobozia Nouă și cred că închidem un capitol acolo și deschidem un altul ceva mai bun aici. Să spunem că este doar o etapă în ceea ce înseamnă serviciile pentru copilul cu handicap, pentru că mai este mult de lucrat în acest domeniu. Vă urez să aveți grijă de el (n.r. de centru). Cu toată dragostea cu care a fost construit, sper să fie și exploatat”, a spus Bogdan Simion.
În context, autoritățile locale din Slobozia au anunțat că în acea zonă vor fi construite de către municipalitate un centru pentru persoanele fără adăpost, dar și un centru social multifuncțional pentru persoanele de etnie romă, cu bani de la FEDS. În plus, vizavi de aceste spații, vor fi atribuite tinerilor terenuri pentru construcția de locuințe, astfel în viitor zona urmând să devină chiar un cartier.
În final, Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița, a apreciat efortul tuturor celor implicați pentru ca proiectul să fie pus în practică, susținând că prin colaborarea tuturor factorilor implicați parcursul acestor proiecte a fost unul mai ușor.
„(…) Tot ceea ce înseamnă sistem de asistență socială pentru copiii cu handicap, pentru adulții cu handicap, sau pentru persoanele vârstnice, este un sistem care situează județul Ialomița pe un loc pe care nu-l ocupăm în alte domenii. (…) Vreau să vă asigur că această parte a orașului se va bucura de un efort mai accelerat de modernizare. (…)”, a promis Silvian Ciupercă.