livrari la domiciliu

Doriți să plecați la muncă în străinătate?

Doriți să plecați la muncă în străinătate? Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane vă reamintește:

Verificați temeinic, utilizând mai multe surse de informare (site-uri, Facebook – grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerțului etc.) firma la care urmează să vă angajați, precum și agenția de plasare a foței de muncă (dacă este cazul).

Înainte de părăsirea țării, semnați un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoașteți foarte bine. Contractul trebuie să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurați, programul de muncă, drepturile salariale, etc.

Refuzați orice angajament care ar putea duce ulterior la şantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.).

Anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol.

Notați coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în țara de destinație sau datele de contact ale unei organizații anti-trafic din țara respectivă.

Dacă pe timpul călătoriei aveți suspiciuni, reţineți orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoțesc.

În cazul în care ajungeți din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunțați autoritățile (poliție, ambasadă) și informați orice persoană cu care intrați în contact despre situația în care vă aflați.

„JOBUL PERFECT – ILUZIE CU SENS UNIC”

#omaibunainformare

A.N.I.T.P. și O.L.X. au lansat o campanie de informare asupra riscurilor și implicațiilor fenomenului traficului de persoane, la care cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot expune printr-un singur „click”.

Există un tipar legat de astfel de anunțuri. Prin intermediul anunțurilor și al unui comportament specific, traficanții reușesc să atragă victimele în plasa exploatării: 

Anunțul promite câștiguri substanțiale într-un timp scurt;
Nu solicită experiență în domeniu;
Nu solicită anumite studii, cursuri sau cunoașterea limbii țării de destinație;
Sarcinile de muncă nu sunt clar specificate;
Compania/datele de contact ale angajatorului sunt vag prezentate sau nu pot fi clar regăsite în anunț;
Plata transportului;
Diferite oferte de lucru on-line si nu numai, de regulă însoțite de mențiuni precum: “open mind”, câștiguri rapide peste medie și activitate discretăVideochat, asistentă personală;
Căsătoria de conveniență;
Plata unor servicii turistice în străinătate;
Împrumutarea unor sume de bani.

Prin urmare, următorii indicatori de pericol pot semnaliza pregătirea unei situaţii de trafic de persoane:

 1. plata transportului
 2. sprijin pentru perfectarea documentelor
 3. împrumutarea unor sume de bani pentru plata transportului, obţinerea documentelor, şedere etc.
 4. propunerea de a pleca cu acte false
 5. propunerea de a pleca cu viză turistică
 6. perfectarea documentelor fără participarea ta şi într-un timp foarte scurt
 7. ţinerea secretă a plecării faţă de rude, apropiaţi, prieteni etc.
 8. sugestia de a nu spune adevărul la frontieră despre scopul plecării
 9. lipsa unor condiţii pentru viitorul loc de muncă: experienţă, studii, cunoaşterea limbii ţării
 10. intenţia de a fi deposedat de actele de identitate: acestea pot fi reţinute doar de oficialităţile de la frontieră, poliţie şi jandarmerie; nicio alta persoană nu are dreptul să le reţină
 11. intenţia de a fi deposedat de telefonul mobil, tabletă, restricţionarea accesului la orice mijloc de legătură

Traficanţii vor profita întotdeauna de lipsa de informaţie, de disperarea pentru găsirea unui loc de muncă sau nemulţumirea privind nivelul veniturilor, de credulitatea, spiritul de aventură sau inconştienţa persoanelor pe care le vor transforma în victime.

* Ti s-a facut o propunere pentru un loc de muncă? Ce ai de făcut?

 • Verifică legalitatea firmei de intermediere a forței de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comertului, statutul firmei, lista de firme acreditate de pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă al fiecărui județ etc.)
 • Verifică în detaliu firma angajatoare la care urmează să îți desfășori activitatea, atât pe site-urile de specialitate, cât și istoricul de pe rețelele de socializare (din grupurile destinate locurilor de muncă)
 • Pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă sau de oinvitație oficială de la un angajator din afara României. Începând cu 2009, cetățenii români pot munci pe teritoriul U.E fără invitație din partea unui angajator.
 • Nu părăsi niciodată țara fără un contract semnat cu firma angajatoare din străinătate! Contractul de munca trebuie intocmit in cel putin 2exemplare si scris intr-o limba pe care o cunosti foarte bine (și în limba română).
 • Înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranță și dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaște conținutul!
 • Angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obținerea pașaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere sau plata altor comisioane! AGENTUL DE PLASARE nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe!
 • Viza turistică, de studii sau alt tip de viză nu iți dă dreptul să muncești legal. Angajarea având la bază o astfel de viză este ilegalăși poți fi amendat/ă, arestat/ă, sau deportat/ă. În acest caz, angajatorul te poate manipula, impunându-ți să faci tot ceea ce dorește.
 • Interesează-te care este salariul mediu în țara în care ți se propune să lucrezi.
 • Verifică dacă salariul propus îți va permite să acoperi cheltuielile pe care le vei avea în țara respectivă (cazare, mâncare, haine).
 • Evită semnarea unui contract cu specificații evazive de genul: “și alte tipuri de activități” sau “toate activitățile la cererea angajatorului”.
 • Învață limba țăriisau câteva cuvinte uzuale în limba țării de destinație pentru a cere ajutor dacă vei avea nevoie
 • Nuda nimănui actele tale de identitate sau alte documente importante
 • Nuaccepta să perfectezi documentele și să ți se plătească drumul în credit sau cu împrumut.

* Dacă pe timpul călătoriei ai suspiciuni…:

 1. Reţine orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care te însoţesc;
 2. Reţine adresa şi numărul de telefon ale unei organizaţii anti-trafic, din ţara unde vei pleca;
 3. Reţine adresa şi numărul de telefon ale ambasadei sau consulatului din ţara de destinaţie.

Atenție!

Paşaportul sau alte documente privind identitatea pot fi reţinute doar de oficialităţile de la vamă sau poliţie. Nicio alta persoană nu are dreptul să le reţină.

În majoritatea cazurilor, victimele realizează pericolul doar în momentul în care sunt sechestrate şi/sau obligate să desfăşoare activităţi împotriva voinţei lor ori când nu primesc decât o mică parte din ce li s-a promis ca plată, invocându-se diferite motive.

* Ieşirea din situaţia de trafic presupune:

 • Să obţii şi să reţii orice informaţie privind locaţia în care te afli (adresă, telefon, nume etc.);
 • Să informezi orice persoană cu care intri în contact că ești o victimă a traficului de persoane;
 • Să transmiţi un mesaj de ajutor către o rudă sau un prieten din ţară (prin telefon, e-mail etc.);
 • Să încerci să pleci din locul în care te afli și să contactezi instituţiile sau persoanele care ți-ar putea oferi ajutor;
 • Să încerci să mergi la Poliţie, la Ambasada sau Consulatul Român din ţara în care te afli. Reprezentanţii acestor instituţii te pot ajuta să te întorci acasă;
 • Să apelezi gratuit linia telefonică a ANITP.

***

În perioada 23.03 – 19.06 a.c., A.N.I.T.P. și O.L.X. derulează campania online de prevenire a traficului de persoane „Jobul perfect – iluzie cu sens unic”, intensificând transmiterea mesajului anti-trafic în mediul online.

Campania urmărește creșterea gradului de informare și a capacității de autoprotecție a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prin transmiterea unor informații și recomandări utile în procesul analizării diferitelor anunțuri.

Mesajul campaniei este „Informează-te! Poți fi la un click distanță de a deveni o victimă a traficului de persoane.” și reprezintă o atenționare cu privire la importanța informării și verificării prealabile a unei oferte de muncă, pentru evitarea potențialelor pericole ce pot surveni din acceptarea acesteia.

Mesajele anti-trafic ale campaniei sunt transmise prin intermediul platformei OLX și în mediul Facebook.

Traficul de persoane constituie o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului, având ca scop principal exploatarea acestuia și profitul de pe urma acțiunilor sale, desfășurate în mod forțat.

Cererea pentru serviciile ”oferite” de către victimele traficului de persoane rămâne ”motorul” care acționează întreg angrenajul de elemente ce fac posibilă recrutarea și exploatarea victimelor, aceasta fiind  reprezentată de angajatorii aflați în căutare de forță de muncă ieftină sau de utilizatorii de servicii sexuale.

Folosindu-se de accesul cotidian la spațiul online (site-uri, platforme, rețele de socializare) și de avantajul anonimatului, traficanții pot urmări activitatea potențialelor victime și pot iniția mult mai ușor interacțiuni cu acestea, sub forma unor prietenii, relații, oferte de muncă sau alte tipuri de promisiuni, ce odată acceptate, vor deschide calea spre exploatare.

 Mesaje campanie platforma OLX

https://www.olx.ro/oferta/castiguri-atractive-si-o-viata-mai-buna-la-doar-un-click-distanta-IDduDBz.html

https://ajutor.olx.ro/hc/ro/articles/360012627340-Vrei-sa-lucrezi-in-strainatate-Cum-sa-previi-exploatarea-prin-munca-

https://ajutor.olx.ro/hc/ro/articles/360012726899-Vrei-sa-lucrezi-in-strainatate-Cum-sa-previi-exploatarea-sexuala-

Mesaje site ANITP

pop-up – anitp.mai.gov.ro

Recomandări – http://anitp.mai.gov.ro/recomandari-2/

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.)