comenzi la domiciliu cliseru.ro

Doi ani de la înființarea Centrului comunitar pentru Persoane Vârstnice din Slobozia

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
19/03/2013 | Locale Ialomita
Actualizat: 12 decembrie 2015

Din acest an, Centrul are un serviciu social nou, un medic urolog efectuând săptămânal consultaţii

Centrul comunitar al persoanelor vârstnice din Slobozia a început să funcționeze în aprilie 2011, ca urmare a realizării unui proiect de către Primăria Slobozia în parteneriat cu Episcopia Sloboziei și Călărașilor, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013.

Misiunea acestui centru este de a furniza servicii sociale vârstnicilor din municipiu, sprijin specializat pentru informare socială, de petrecere a timpului liber, dar și multe altele.
Reprezentanții centrului susțin că au reușit să schimbe în acești ani viața multor persoane din oraș, pensionarii având posibilitatea de a se întâlni într-un spațiu special amenajat, de a lega prietenii, de a afla noutăți, dar să și desfășoare diverse activități creative.

Centrul are și un atelier de croitorie, pentru mici reparații, ajustări ale hainelor, o mică bibliotecă, o sală de informatică, un cabinet medical dotat cu aparat de măsurare a tensiunii arteriale și, în caz de nevoie, de efectuare a tratamentelor injectabile, dar și o sală multifuncțională în care se desfășoară jocuri de societate – șah, remmy, table.

Trebuie spus că pe parcursul celor doi ani au beneficiat de serviciile cabinetului medical peste 1.600 de persoane, atât pentru măsurarea tensiunii sau tratament injectabil, cât și pentru tratamente prin medicină tradițională chineză, masaj terapeutic recuperator sau consultații oftalmologice. Din acest an, Centrul are încă un serviciu social, un medic urolog efectuând consultații o dată pe săptămână.

În plus, în acești doi ani, reprezentanții Centrului au organizat pelerinaje la diverse mănăstiri din țară, unde oamenii s-au rugat pentru sănătate și liniște în familie, și au editat și o revistă, denumită „Răsărit în amurg”, care a ajuns la ediția a II-a.
Pentru perioada următoare, reprezentanții centrului și-au propus organizarea unei întâlniri „între generații”, în vederea promovării dialogului dintre tineri și vârstnici, dar și întâlniri cu pensionarii din alte centre din țară pentru schimb de experiență dar și pentru a lega prietenii.

Miercuri, 6 martie, mai mulți pensionari s-au întâlnit la Centru pentru a face o retrospectivă a celor doi ani de activitate, alături de coordonatorul Centrului, Ana Roșu, și oficialitățile locale.

Prezent la eveniment, viceprimarul municipiului Slobozia, Valentin Băcanu, a adus în discuție faptul că pentru realizarea acestui centru s-au dus lupte fantastice, însă, în final, au reușit.

Viceprimarul a anunțat, în acest context, faptul că există încă un proiect în curs de realizare, ce vizează construcția unui centru pentru persoanele bolnave de autism, existând șanse în acest an să fie finanțat. De asemenea, se caută soluții în vederea deschiderii unui alt centru pentru persoane vârstnice și în zona MB-uri.

La manifestare au mai participat președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă, primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, vicepreședintele C.J. Ștefan Mușoiu, dar și alți reprezentanți ai ADR Sud Muntenia.

Președintele C.J. le-a vorbit tuturor celor prezenți despre rostul unei existențe în colectivitate și nu într-un mod individualist și egoist, asigurându-i că va milita în continuare pentru mai multă solidaritate și implicare în viața publică.

La final, pensionarii au avut parte de un spectacol oferit de copiii de la școala Bora, coordonați de învățătoarea Elisabeta Beciu.