comenzi la domiciliu cliseru.ro

DNA: Directori ai CEC Bank S.A., Sucursala Braşov, trimiși în judecată

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
18/11/2013 | Stiri nationale

CEC BankDoi directori ai CEC Bank S.A. Braşov au fost trimși în judecată de către procurorii DNA pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

 TĂVĂLICĂ FLORENTINA, director al CEC Bank S.A. – Sucursala Braşov (octombrie 2005 – 21 martie 2013), în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (12 acte materiale)

RENŢEA AFRODITA NICOLETA, director operaţiuni la CEC Bank S.A. – Sucursala Braşov (până la data de 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite până la 21 martie 2013), în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de  abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, (12 acte materiale)

 BABCIUC MUGUR, administrator al S.C. „On Astor” S.R.L. Braşov, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial , în formă continuată (9 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (7 acte materiale).

 Inculpata Tăvălică Florentina, în calitate de director al CEC Bank S.A. – Sucursala Braşov, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă ale anului 2008, a condiționat acordarea unor credite bancare  societății S.C. „On Astor” S.R.L. Braşov, de efectuarea unor lucrări de amenajare a unui  imobil, lucrări evaluate la suma de 6.886,20 lei, pe care le-a pretins de la administratorului societăţii menţionate, inculpatul  Babciuc Mugur. Acesta din urm] a acceptat cererea şi a dispus efectuarea lucrărilor.

După acest moment, inculpatele Tăvălică Florentina şi Renţea Afrodita Nicoleta au oferit inculpatului Babciuc Mugur  varianta de obţinere de bani de la CEC Bank S.A. – Sucursala Braşov, prin intermediul altor firme (care să nu aibă datorii la bugetul de stat și care să obţină credite succesive până la pragul maxim de 600.000 lei) şi garantarea lor doar formală, prin facturi care să ateste existenţa unui stoc de marfă nereal.

Prin urmare, în perioada aprilie 2008 – februarie 2009, inculpatele Tăvălică Florentina și Renţea Afrodita Nicoleta,  în calitatea lor de director al sucursalei Braşov, respectiv director operaţiuni (până la data de 5 ianuarie 2009 şi, în continuare, şef serviciu credite la CEC Bank S.A. – Sucursala Braşov), cu ştiinţă şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu aprobând şi acordând, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăţi comerciale deținute  de cunoscuţi ori de angajați  ai lui  Babciuc Mugur ori de persoane care deţineau firme fără activitate.  Ca urmare,  s-a produs o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă totală de 7.020.000 lei şi s-a obţinut de către S.C. „On Astor” S.R.L. Braşov un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor.

Inculpatul Babciuc Mugur, care a pus la dispoziţie acte necorespunzătoare realităţii, le-a ajutat pe cele două inculpate menționate anterior să aprobe şi să acorde, în mod nelegal, un număr de 9 credite în favoarea unor societăţi comerciale. Totodată , inculpatul Babciuc Mugur, în calitate de administrator al S.C. „On Astor” S.R.L. Braşov,  a emis şi semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vânzarea unor materiale de construcţie în favoarea unor societăţi comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. – Sucursala Braşov, ca garanţie fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor aparţinând inculpatei Tăvălică Florentina până la concurenţa sumei de 7.027.693 lei, (compusă din 7.020.000 lei – prejudiciului cauzat din acordarea ilegală a creditelor şi suma de 7.693 lei – contravaloarea lucrărilor de construcție primite ca mită), precum şi asupra bunurilor aparţinând inculpatei Renţea Afrodita Nicoleta până la concurenţa sumei de 7.020.000 lei reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegală a creditelor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Braşov.

Facem precizarea că această o etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

comunicat de presă: DNA
foto: capital.ro
Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️