Dispeceratul integrat ISU – SAJ a fost inaugurat
La sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Ialomița va funcționa, în cel mai scurt timp, un dispecerat unic ISU – Ambulanță, acesta fiind inaugurat, joi, 13 septembrie.
Prin dispeceratul unic se va putea coordona activitatea SMURD și cea a Ambulanței mult mai bine, se vor reduce timpii de reacție, în condițiile în care deciziile sunt luate în echipă, de către pompieri și echipajele de prim-ajutor, dar și o economie din punct de vedere financiar.
Prin apariția unui astfel de dispecerat unic integrat se dorește și eliminarea suprapunerii forțelor, evitarea disfuncționalităților în cazul urgențelor medicale, conlucrarea structurilor din cele două instituții, primul ajutor calificat și asistența medicală de urgență, urmând să fie mult îmbunătățită.
Tot joi, cu ocazia zilei pompierilor din România, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Ialomița a avut și „Porțile deschise” pentru locuitorii municipiului. Aceștia au putut vedea tehnica de intervenţie a inspectoratului, exerciţii demonstrative, dar și defilarea gărzii de onoare.
Ziua de ,,13 Septembrie” este un moment cu semnificaţie deosebită pentru pompierii militari români care, în amintirea unei pagini de istorie naţională, an de an, în această zi, rememorează faptele eroice ale înaintaşilor de la 1848 ce au luptat cu eroism împotriva trupelor venite să înfrângă mişcarea revoluţionară.
Conform unui material informativ obţinut prin amabilitatea conducerii Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale, primele informaţii despre incendiile care au izbucnit în judeţul Ialomiţa datează din anul 1846. Din rapoartele despre incendii de la această dată, aflăm că în 1846 au ars: 2 case la Coslogeni, 2 pichete pe şenalul Dunării la Gura Banatului şi Duduita, cărora le-au dat foc doi călători, o casă în satul Pribegi, care de-abia fusese acoperită cu şiţă, 2 şire de fân la Căzăneşti, fânul unui boier din Grindaşi, fân de doi ani strâns sub poala pădurii Redea şi căruia i-au dat foc fraţii unei fete furate de un flăcău etc. În decembrie 1847 a luat foc chiar şcoala târgului Urziceni care abia fusese terminată.
După 1847 informaţiile despre incendii sunt sărace din cauza faptului că o mare parte din documentele cu privire la acestea nu se mai regăsesc în arhivele judeţene. Totuşi, o statistică din anii 1939 – 1940 arată că în judeţ aveau loc, anual, circa 40 de incendii. Unul dintre cele mai însemnate a fost cel declanşat în localitatea Gârbovi, pe 30 mai 1941, urmările acestuia fiind atât de grave încât a fost nevoie de numeroase ajutoare şi subvenţii pentru ajutorarea sinistraţilor.
La începutul anului 1942, în judeţ existau 4 posturi mari de stingere a incendiilor, la: Călăraşi, Feteşti, Slobozia şi Urziceni, la care erau arondate toate comunele din jur şi formaţiuni de stingerea incendiilor în toate comunele. În 1952 se organizează formaţiuni de pompieri voluntari în fiecare comună, de care se ocupă câte un responsabil, angajat al Sfatului Popular Comunal.
La 15 decembrie 2004, Grupul de Pompieri „BARBU CATARGIU” al judeţului Ialomiţa şi Inspectoratul de Protecţie Civilă Judeţean Ialomiţa se unifică într-o nouă structură – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „BARBU CATARGIU” al judeţului Ialomiţa, structură deconcentrată a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care este componentă a Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Inspectoratul are în subordine pe teritoriul judeţului un detaşament de intervenţie (Detaşamentul Slobozia), o secţie (Secţia Urziceni) şi 2 gărzi de intervenţie, subordonate Detaşamentului Slobozia (Garda II Ţăndărei şi Garda III Feteşti).
Acum, la ceas aniversar, reprezentanții ISU apreciază cooperarea cu factorii de conducere din administraţia publică judeţeană şi locală, instituţii şi operatori economici, servicii voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă, care au avut un rol însemnat în prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă cu care s-au confruntat la nivelul judeţului.