Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa anunţă un caz de rabie (turbare) în mediul silvatic.

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Urmare a unui rezultat pozitiv la testul de detecţie antigen virus rabic prin imunofluorescenţă directă furnizat de probe provenite de la o vulpe împuşcată pe Fondul de vînătoare 37 Alexeni, conform Buletinului de analiză nr. 10124 din data de 30.01.2013, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa anunţă un caz de rabie (turbare) în mediul silvatic.

Avînd în vedere că rabia (turbarea) este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării) la animale şi la oameni, precum şi riscurile pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor, deţinătorii/proprietarii de animale domestice vor notifica medicului veterinar de liberă practică şi consiliilor locale orice modificare de comportament a animalelor.

De asemenea, gestionarilor fondurilor de vînătoare le revine obligativitatea de a recolta probe de la toate speciile de animale vînate sau găsite moarte şi de a le trimite la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa.