comenzi la domiciliu cliseru.ro

Direcția Județeană de Statistică Ialomiţa anunță recensământul de probă

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
01/03/2021 | Locale Ialomita

Direcția Județeană de Statistică Ialomiţa anunță recensământul populației și locuințelor de probă

 Ce este recensământul de proba?

Recensământul de proba este un sondaj care se desfăşoară anterior recensământului, în scopul verificării practice şi îmbunătăţirii aspectelor organizatorice şi tehnice; este un exerciţiu cu scopul de a ne asigura ca în momentul lansării Recensământului propriu-zis, totul va funcţiona ireprosabil.

 În judeţul Ialomiţa, 288 de gospodării din municipiul Slobozia și 295de gospodării din comuna Sinești, au fost selectate pentru a participa la recensământul de probă efectuat de Institutul Național de Statistică în etapa de pregătire a Recensământului Populației și Locuințelor care va avea loc în semestrul I al anului 2022. Persoanele selectate în eșantion primesc un pliant informativ (disponibil pe recensamantromania.ro şi www.insse.ro)

  • Recensământul de probă se adresează tuturor persoanelor, indiferent de cetățenie, care au reședința obișnuită* pe teritoriul României;
  • 10-16 martie 2021: persoanele cuprinse în eșantion se vor autorecenza prin completarea chestionarului on-line după preînregistrare;
  • 22-31 martie 2021: cei care, din motive obiective, nu s-au putut autorecenza vor primi vizita unui recenzor pentru realizarea interviului față-în-față;
  • Scopul Recensământului populației și locuințelor de probă este doar de testare a capacității de colectare, stocare și prelucrare a datelor de recensământ.

În anul 2022, în România, cât și în alte state membre U.E., se va realiza Recensământul Populației și al Locuințelor. Pentru că recensământul este o cercetare statistică complexă, în luna martie 2021, Institutul Național de Statistică efectuează un recensământ de probă, la care vor participa aproximativ 50.000 de gospodării alese atât din mediul urban, cât și din cel rural, de pe întreg teritoriul României.

Informații privind eșantionul selectat din fiecare localitate, pentru recensământul de probă, vor fi disponibile pe site-ul direcției teritoriale de statistică din fiecare județ / municipiul București.

Recensământul Populației și Locuințelor din semestrul I al anului 2022 este primul recensământ care se va desfășura preponderent online. Fiecare persoană are posibilitatea de a se autorecenza, în doi pași:

  • Pasul unu constă în completarea formularului de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/ sau accesând codul QR din pliantul primit în cutia poştală;
  • Pasul doi constă în completarea chestionarului individual, accesându-şi propriul chestionar prin link-ul primit pe adresa de email indicată de fiecare, la preînregistrare.

Preînregistrarea de la pasul unu este indispensabilă pentru a primi link-ul de accesare a chestionarului individual.

Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, laptop sau PC.

Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2 este recomandată autorecenzarea (prin completarea chestionarului online). Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: protecția proprie și a familiei împotriva SARS-Cov 2 prin evitarea contactului cu recenzorul, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană.

În cazul în care unele dintre persoanele care fac parte din eșantionul recensământului de probă, din motive întemeiate, nu se vor putea autoînregistra, vor primi vizita recenzorului la adresa de reședință pentru completarea chestionarului prin metoda interviului față-în-față.

Recensământul de probă se va desfășura în trei etape:

  • Faza 1: până în 9 martie 2021 – pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative și precompletarea chestionarelor individuale;
  • Faza 2:în perioada 10 – 16 martie 2021 – auto-recenzarea (completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eșantion);
  • Faza 3:în perioada 22 – 31 martie 2021 – deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor față-în-față în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea.

Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și  anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel.

Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensămîntului Populației și Locuințelor din România runda 2021, modificată și aprobată prin Legea nr. 178/2020.

Recensământul de probă va furniza informații în vederea îmbunătățirii modului de organizare și desfășurare a recensământului propriu-zis din primul semestru al anului 2022.

Informații suplimentare:

*Reședința obișnuită reprezintă locul în care o persoană îşi petrece în mod obişnuit perioada zilnică de odihnă, fără a ţine seama de absenţele temporare pentru recreere, vacanţe, vizite la prieteni şi rude, afaceri, tratamente medicale sau pelerinaj religios. Reşedinţa obişnuită poate să fie aceeaşi cu domiciliul sau poate să difere, în cazul persoanelor care aleg să-şi stabilească reşedinţa obişnuită în altă localitate decât cea de domiciliu din ţară sau străinătate.

Mai multe informații despre Recensământul Populației și al Locuințelor care se va desfășura în anul 2021, ca și despre recensământul de probă se pot obține accesând site-ul  www.recensamantromania.ro.

Direcția Județeană de Statistică