comenzi la domiciliu cliseru.ro

Din nou bani pentru Catedrala Episcopală – 313.000 lei

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
20/02/2015 | Locale Ialomita

„Cred că Dumnezeu pedepsește trufia și fudulia. Nu cred că are legătură cu credința, ci are legătură mai mult cu fudulia, pe care județul nu și-o permite”

Catedrala Episcopală a primit săptămâna trecută alți bani din partea Consiliului Județean pentru efectuarea unor lucrări. Această decizie de a aloca 313.000 lei pentru susținerea cultelor religioase, mai precis a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, în vederea realizării unor lucrări de pictură ornamentală în tehnica mozaicului bizantin pe arcadele Catedralei, a stârnit critici vehemente.

Încă din ședința de comisie, trei consilieri au formulat un amendament, pentru relocarea acestor fonduri către capitolul sănătate, respectiv pentru susținerea funcționării spitalelor din județ. Acest amendament nu a fost agreat la acel moment de către inițiatorul proiectului de hotărâre, președintele C.J., Silvian Ciupercă, astfel că în cadrul ședinței Consiliului Județean de săptămâna trecută acest amendament a fost dezbătut și supus votului.

Catedrala Cpiscopala Acoperamantul Maicii Domnului

Vicepreședintele Ștefan Mușoiu a susținut că amendamentul nu își are rostul, în condițiile în care spitalul din Slobozia va avea bani suficienți din partea Consiliului Județean, iar celelalte spitale din județ, în momentul în care vor avea solicitări de fonduri, vor exista asocieri cu Consiliul Județean și vor fi sprijinite.

Acesta a adăugat că Episcopia Sloboziei și Călărașilor dorește să aducă un plus de valoare construcției, una de referință pentru județul nostru, și că trebuie sprijinită.

„Putem să alocăm și să dăm curs inițiativei celor trei consilieri în ședințele ulterioare și să alocăm prin asociere fonduri celorlalte spitale, nu neapărat luând de la culte. Fiecare domeniu în parte trebuie să îl tratăm în egală măsură (…)”.

De aceeași părere a fost și vicepreședintele Ioan Martin, care a precizat că anul trecut fiecare spital a primit, prin asociere, bani suficienți, fiind de părere că acest amendament ar trebui retras și revenit cu un alt proiect de hotărâre.

Pe acest subiect s-a discutat îndelung, mai mulți consilieri susținând că biserica nu mai trebuie „să vină cu miloaga” la Consiliul Județean, în condițiile în care serviciile prestate de instituție se scumpesc de la o lună la alta.

În plus, erau de părere că într-un județ sărac ca Ialomița, în care nu se mai face nimic fără să ne împrumutăm, alocarea acestor fonduri pentru „poleiala Catedralei” dă dovadă de snobism. În plus, există foarte multe biserici care sunt construite, apoi solicită de la bugetul local fonduri.

„Cred că Dumnezeu pedepsește trufia și fudulia. Cred că nu suntem în situația să alocăm 3 miliarde și anul acesta, ca și anul trecut, ca o Catedrală care oricum arată foarte bine, să îi mai punem niște briz-brizuri ca să arate și mai bine.

Cred că Dumnezeu vrea să fim cumpătați, să avem drumuri, să avem spitale, să avem școli, pe care știm că nu le avem la standardele care ar trebui. După ce le vom avea pe acestea, promit că voi fi de acord să facem investiții noi la Catedrală.

La ora actuală, Catedrala arată excepțional și mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns până aici. Dar cred că alocarea a trei miliarde de lei pentru a face ceva la fațadă este o fiță pe care județul nu și-o permite acum.

Să mă ierte Dumnezeu, dar nu cred că are legătură cu credința, ci are legătură mai mult cu fudulia”, spunea Nicolae Sitaru.

Pe de altă parte, au fost și consilieri care au susținut proiectul, fiind de părere că acest monument de patrimoniu, care este o mândrie pentru noi, trebuie sprijinit cu fonduri, pentru ca peste ani să rămână în istoria acestui județ.

Amendamentul, care se referea așadar la transferul fondurilor de la culte la sănătate, a fost supus votului. Cu 12 voturi pentru și 17 împotrivă, amendamentul a fost respins, așa că Episcopia va primi aceste fonduri pentru realizarea lucrării în exteriorul Catedralei.