Din 2013, în comuna Movila va funcționa un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihică pentru adulţi
De la jumătatea anului 2013, un număr de 41 de persoane, dintre care 20 cu handicap neuropsihic din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Slobozia, 15 tineri cu handicap neuropsihic proveniţi din sistemul de protecţie a copilului care au împlinit vârsta de 18 ani, dar şi 6 cu handicap neuropsihic de la nivelul judeţului, vor beneficia de servicii specializate într-un centru la standarde ridicate.
Proiectul are o valoare totală de 3.710.000 lei, din fonduri în majoritate nerambursabile din FEDR, contribuţia eligibilă a beneficiarului, respectiv Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, reprezentând 58.541 lei.
Centrul va funcţiona într-o clădire a unei şcoli speciale desfiinţate, din Movila, ce va fi reabilitată, urmând a se construi şi o clădire pentru cantină şi club. În centru vor lucra 41 de oameni, unii dintre ei redistribuiţi din alte centre.
„La Movila s-a găsit o locaţie aflată în domeniul public de interes judeţean, care a devenit disponibilă ca urmare a schimbării nivelului şi felului serviciilor existente acolo, iar copiii au fost introduşi într-un alt sistem de protecţie în casele de tip familial de la Feteşti şi Ţăndărei. Aşa s-a întâmplat, să fie aici, la Movila. Pentru că dacă ceream ajutorul unor autorităţi locale, ne confruntam cu zicerea că …nu ne aduci nebuni pe raza comunei. Foarte dură remarca, pentru că totuşi sunt oameni care au nevoie de suportul societăţii. (…) Trebuie să ne facem datoria în această zonă. (…) Este o nevoie socială reală, consistentă, de a furniza servicii pe această zonă şi sunt şi alte constrângeri, de altă natură, iar oamenii trebuie să primească suport din partea comunităţii”, declara Constantin Stoenescu, secretarul general al Consiliului Judeţean.
Proiectul este la început, activităţile demarând de aproape o lună. După darea în folosinţă a centrului, întreţinerea acestuia va costa administraţia judeţeană aproximativ 10 miliarde de lei vechi, costuri aproximativ egale cu ale altor centre existente în judeţ. Persoanele beneficiare vor sta câte trei în cameră, respectând condiţiile impuse în proiect.
„Proiectul are o perioadă de implementare de 17 luni. În luna octombrie a fost semnat contractul de finanţare şi va fi dat în funcţiune în 2013. Sperăm să-l finalizăm mult mai repede faţă de acest termen, dat fiind experienţa pe care o avem de-a lungul acestor ani. Obiectivul general este de creştere a calităţii infrastructurii sociale din judeţ şi a accesibilităţii persoanelor la serviciile sociale, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi prevenirea marginalizării acestor persoane, prin serviciile oferite odată cu înfiinţarea acestui centru. Capacitatea centrului va fi de 41 de locuri”, a afirmat directorul DGASPC Ialomiţa, Paul Marcu, managerul de proiect.