„Dezbatere cu tinerii privind ,,Programul judeţean de dezvoltare durabilă 2016-2026!”
Birocraţia excesivă, lipsa comunicării şi neîncrederea în politică au influenţat şi vulnerabilizat tinerii privind opţiunile lor de viaţă.
„Se birocratizează totul pentru a ne degaja de responsabilitate…”, ,,Noi ne temem foarte mult de politică…”, „Să crească importanţa jurnalismului în actul politic pentru că jurnalismul liber este câinele de pază al societăţii…”, au opinat participanţii la dezbaterea organizată de grupul de lucru al PSD.
Ialomiţa cu tinerii dispuşi să înveţe şi să încerce a se descurca pe cont propriu.
Invitat la discuţii, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Tineretului Social Democrat din România, Gabriel Petrea, a vorbit despre paşii pe care tinerii îi au de parcurs în evoluţia lor, începând cu educaţia, unde sunt cel mai puţin consiliaţi, şi continuând cu participarea la activităţi corespunzătoare vârstei.
„Este important ca oraşele satelit, din jurul Bucureştiului, să ofere tinerilor aceleaşi condiţii de locuire, dacă nu şi mai bune, pentru că ei se vor întoarce acasă, dacă au unde, pentru că este mai ieftin decât în capitală. Este important să aibă şi unde să lucreze, dar şi unde să se distreze. Chiar dacă specificul judeţului este agricultura, ei ar trebui să se axeze pe activităţi conexe şi să dezvolte proiecte complementare activităţilor agricole.”
Din expunerile celor prezenţi s-a conturat interesul tinerilor pentru proiectele cu finanţare europeană, despre care însă nu cunosc mai mult decât enunţul generic, motiv pentru care le par intangibile.
Din partea grupului de lucru al PSD Ialomiţa, Raluca Dumitrescu a precizat că există trei perspective de lucru cu fondurile nerambursabile: a celor care scriu fişe de finanţare, a beneficiarilor şi a celor care lucrează efectiv în derularea proiectelor.
„S-a deschis o uşă şi chiar dacă fondurile se obţin greu, sunt extrem de utile. Orice afacere presupune mai mulţi paşi, nu se poate dintr-o dată aşa cum nu toţi banii care se dau sunt pentru tineri. Să separăm şi să discutăm cine şi ce vrea să facă. Ce înseamnă o întreprindere, ce înseamnă o calificare şi ce înseamnă o afacere de succes. Treaba noastră este să vă învăţăm să vă implicaţi.”
În continuarea ideii, Cătălin Grigore a precizat că scrierea de proiecte şi accesarea de fonduri europene pot fi temele unui opţional pe care elevii să-l urmeze la şcoală.
„Avem educaţie antreprenorială, de ce să nu avem un cadru didactic din judeţ care să propună un astfel de opţional sau de la minister să fie scrisă o programă şcolară pentru clasele de ştiinţe sociale, liceele tehnologice şi chiar şcolile profesionale.”
Un exemplu de programe exclusiv pentru dezvoltarea tinerilor există la Amara, unde Alin Potinche a început cu administraţia locală un parteneriat public-privat de succes.
„Fii schimbarea pe care o vrei în jurul tău este motto-ul meu. Aşa am ajuns să fac prima cafenea publică, o întâlnire- dezbatere între tineri şi autorităţile locale, unde am aflat ce-şi doresc tinerii. Am înfiinţat un centru de închiriat biciclete, avem şapte ateliere de dezvoltare prin joc, film, activităţi non-formale. Principala regulă la noi este că toate răspunsurile sunt valabile, nu există răspuns greşit. Avem şi evenimente lunare, corelate cu viaţa cotidiană, iar unul dintre proiectele de succes este balul de excelenţă în educaţie.”
Centrul pentru tineri care funcţionează la Amara se doreşte a fi multiplicat la nivelul judeţului, în fiecare localitate, în completarea demersului Consiliului Judeţean Ialomiţa de a finanţa activităţile desfăşurate de ONG-urile din judeţ.
Prezent la dezbatere, Cristi Ursu a spus că este unul dintre beneficiarii de susţinere financiare din bugetul judeţului, acordată pentru activităţi culturale şi sportive. Din păcate această zonă de organizare este foarte slab reprezentată.
Coordonatorul de lucru al PSD Ialomiţa, Victor Moraru, i-a încurajat pe tineri să încerce, să se descopere şi să aibă încredere în ei, condiţiile esenţiale pentru reuşită, alături de susţinerea autorităţilor publice locale.
La dezbatere au mai participat Adrian Mocioniu, Ştefan Ţintă, Andrei Pop, Ştefan Muşoiu, Daniel Crunţeanu şi Ionuţ Popescu. Următoarea întâlnire a grupului de lucru al PSD Ialomiţa va avea loc la Dridu, pe 8 aprilie.