Decizia managerului de la Ambulanță, de limitare a consumului de carburant, contestată de ambulanțieri
Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” din România a venit, vineri seara, 28 octombrie, la Slobozia, pentru a media un conflict între ambulanțieri și managerul Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița, Radu Paros.
Conflictul dintre cele două părți a pornit în principal de la o decizie a șefului SJA Ialomița de a face economie de carburant, prin limitarea consumului, iar dacă în urma analizelor diferențele nu pot fi justificate, cantitatea lipsă se va imputa ambulanțierilor.
Astfel că, după o lună de implementare a măsurii, mai mulți ambulanțieri au primit decizii de impunere, având de plătit zeci de litri de motorină.
Gândul că au de plătit din salariu o anume cantitate de carburant i-a scos din minți pe ambulanțieri care susțin că nu vor semna angajamentele de plată și se vor adresa instanței de judecată.
Pe parcursul ședinței sindicale, la care presa nu a avut acces, s-a discutat destul de aprins și despre alte probleme, precum „destructurarea echipajelor” de pe Ambulanță, dar și despre decizia șefului SJA ca mașinile personale ale angajaților să nu mai poată intra în incinta instituției, după ce două ambulanțe s-au ciocnit din cauza spațiului insuficient de care dispuneau.
Potrivit liderului național al sindicaliștilor de la Ambulanță, această măsură a fost una „pripită” la care managerul va reveni, probabil, tensiunile creându-se mai mult din cauza abordării diferite a problemelor.
„Nefiind de specialitate și necunoscând amănuntele, secretele, forma de lucru în activitatea cu bolnavii, dar și faptul că îi lipsește diplomația, personalul a răspuns mai greu la modul dumnealui de a lucra. Prezența mea aici a fost cu scopul de a media discuțiile, iar dacă sunt probleme mari să le prezint Ministerului Sănătății. (…)”, spunea Gheorghe Chiș.
Liderul sindicaliștilor susține că decizia de diminuare a consumului de carburant prin limitarea vitezei cu care ambulanțele se deplasează la solicitări nu este normală și corectă la un serviciu de urgență.
„Dacă dânsul din birou stabilește că deplasarea se face cu 110 km/h, iar eu îți normez un consum de carburant la viteza asta, iar în rest nu mă interesează, plătești, e normal ca tu, ambulanțier, să ai o atitudine. Aceste mașini sunt cu o putere a motorului mare, iar în câteva secunde ating 80 de km/h. E normal ca aceste mașini să aibă consum mai mare. La momentul când au fost achiziționate aceste mașini, în 2008, noi am solicitat Ministerului Sănătății un ordin de ministru ca să ne reglementeze consumul, iar două săptămâni nu au putut fi puse în funcțiune pentru că nu aveam un consum dat. În final, s-a procedat ca și la celelalte mașini achiziționate prin programele Băncii Mondiale, solicitând RAR București să stabilească acest lucru pe ambulanțele din București (…), apoi s-a făcut acest consum, consum care s-a comunicat către toate ambulanțele din țară. (…)”, a mai spus acesta.
Gheorghe Chiș a ținut să precizeze de asemenea că este în lucru un astfel de ordin al ministrului cu privire la consumul de carburant al Serviciului de Ambulanță, dorindu-se a fi un ordin comun cu Ministerul de Interne, având în vedere că și cei de la SMURD au mașini la fel și au același regim.
În timpul discuțiilor, care au durat aproximativ patru ore, ambulanțierii au fost destul de vocali, unii chiar agresivi verbal, având reacții necontrolate și față de reprezentanții mass-media care au încercat să ceară acordul liderilor pentru a participa la ședință, fiind asmuțiți chiar de lidera sindicaliștilor din Ialomița, Simona Nicolescu, care a catalogat jurnaliștii drept „nesimțiți”.
Cu privire la decizia de limitare a consumului de carburant, Radu Paros, șeful Serviciului Județean de Ambulanță, susține că așa este normal în perioada de criză, iar ambulanțierii ar putea face economie măcar cu un litru… dacă ar vrea.
(…) Trebuie să respectăm anumite directive care ne sunt trasate și să vedem într-adevăr care este consumul real al ambulanțelor. Am avut o ședință cu sindicatul în care le-am propus un consum mai mic, de un litru la suta de kilometri. Inițial, toți au fost de acord, după care…
Poate este adevărat ce reclamă unii ambulanțieri, pentru că nu toți sunt cei care nu se încadrează în consum. (…) Deși au de plătit unii 25 de litri sau chiar mai mult, nu au semnat angajamente de plată nici pentru trei litri. Din punctul meu de vedere este rea-voință. Nu m-au supărat, dar vedeți dumneavoastră că trebuie să facem și noi economie, vedeți că nu sunt bani, asta este situația. Ori fiecare litru de motorină în plus înseamnă o viață, două, trei salvate. Pentru că dacă ai carburant te și deplasezi. Nu am pus biciul pe ei, însă sunt mai ferm. Le-am cerut să exploateze mașinile din dotare în așa fel încât să ne încadrăm și noi în consumuri normale. Fiecare tip de mașină are consumul ei. Și poate același tip de mașină poate activa în diverse condiții și pot exista diferențe. Dar eu cred că mașinile nu sunt exploatate corespunzător”, a declarat Radu Paros.
Managerul de la Ambulanță susține că toate aceste nemulțumiri au apărut când s-au început verificările la consumul de carburanți și i se pare „ciudat” că într-o lună nu s-a făcut „absolut nicio economie”.
„De fiecare dată, noi consumăm maxim. De aici a plecat analiza. Trebuie ca măcar o dată un șofer să consume și el mai puțin, cu un litru, cu doi, chiar dacă ne încadrăm în banii alocați de Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă s-ar fi înțeles propunerea mea, economia ar fi de trei tone lunar. Nu cred că este un conflict, ci o nemulțumire. Acest conflict se va încheia atunci când ministerul va adopta un ordin prin care va stabili consumul exact și atunci va exista o claritate în luarea deciziilor. Și atunci nimeni nu va avea ce să comenteze”, a conchis șeful Ambulanței Ialomița.
[box color=green type=info]