De luna viitoare, retețele medicale se vor elibera online și în Ialomița
Trăim în era vitezei, de aceea este nevoie ca totul să fie online și cât mai rapid, iar tehnologia ne stă la dispoziție cu noile programe. Astfel, pentru a face totul cât mai transparent, în sistemul de sănătate românesc va intra, de la 1 iulie, rețeta electronică.
Pentru început se va merge în paralel cu rețeta clasică, pe hârtie, dar se urmărește, pe viitor, renunțarea la prescripția medicală scrisă în favoarea celei online.
Cu alte cuvinte medicii vor prescrie medicamentele unui pacient, direct, prin intermediul unui program informatic pe care îl vor putea accesa şi farmaciştii.
Aceştia din urmă, vor elibera medicamentele pe baza CNP-ului fiecăruia dintre noi. Mai mult, din august vor apărea şi primele carduri de sănătate.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, în acest fel sistemul va fi unul transparent, iar risipa va fi eliminată. În consecință, după consult, medicul va accesa un soft în care va introduce medicamentele şi dozele pe care trebuie să le ia bolnavul.
Pacientul va primi o hârtie, respectiv o prescripţie electronica, pe care o va prezenta la farmacie. Acolo, farmacistul va scana hârtia şi în baza codului numeric personal scris pe rețetă va elibera medicamentele.
Deocamdată, farmaciștii ialomițeni nu au fost informați foarte detaliat despre cum va fi procedura, dar s-au trasat în linii mari caracteristicile programului.
Slobozenii sunt pesimiști cu privire la randamentul acestei inițiative
În Ialomița, majoritatea rețetelor merge către pensionari, de aceea aceștia sunt destul de panicați de noua metodă de eliberare a rețelor, deoarece, spun ei, sistemul informatics poate pica dacă este suprasolicitat.
”Din câte știm, scrisul rămâne, dar cu online-ul ăsta e altă poveste, pentru că se poate bloca oricând sau cine știe câte se pot întâmpla. Nouă ne era bine și așa cum era. Cred că trebuiau luate alte măsuri ca să nu se mai fure, nu să bage rețete pe internet sau cum o fi. Nu mi se pare normal”, a declarat Rada Roman, o pensionară din municipiul reședință de județ care lunar are nevoie de rețetă pentru diabet.
Totodată, oamenii mai spun că banii cheltuiți pentru a introduce acest sistem puteau fi utilizați ca să mai deschidă niște spitale.
Dar, modernizarea trebuie să meargă mai departe, motiv pentru care de anul viitor, Ministerul Sănătății dorește să înlăture definitiv prescripțiile scrise și să rămână doar cele online, trecând peste scepticismul oamenilor de rând care nu vor avea încotro și se vor adapta vremurilor și vrerilor.