De la 1 noiembrie este obligatorie montarea cauciucurilor de iarnă!
În ultima perioadă fiind tot mai frecvente solicitările persoanelor fizice şi juridice care doresc lămuriri referitoare la reglementările legate de dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, pentru a preîntâmpina eventualele neclarităţi legate de acest subiect, poliţiştii rutieri fac câteva precizări.
Prin Ordonanţa Guvernului nr 5/2011 a fost modificată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, introducându-se obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1, astfel: “anvelopele omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora”.
Conform directivei menţionate, precum şi a Regulamentelor nr. 30 şi nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi aceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S”, sau “M&S,” fără a include în această categorie anvelopele marcate numai „all seasons”.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată cu modificările şi completările ulterioare, prevede, la art. 102, alin. 1, din pct 28, sancţionarea conducerii autovehiculului pe dumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
Amenda pentru fapta menţionată mai sus este prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte amendă, respectiv între 603 şi 1.340 lei), iar sancţiunea contravenţională de 400 lei, este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.
Precizăm că toţi conducătorii auto au obligaţia ca la plecarea din localitatea de domiciliu în altă localitate, să se informeze dacă traseul pe cae îl vor urma, carosabilul a suferit modificări din pucnt de vedere meteorologic.