comenzi la domiciliu cliseru.ro

De ce NU trebuie să bruschezi mașina când plouă? Ce riști și ce e de făcut ca să rămâi în siguranță?

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
20/08/2020 | Magazin
Actualizat: 21 august 2020

Ploile abundente și furtunile pot duce la lucruri periculoase, cum ar fi inundații, alunecari de teren, căderi de roci și copaci. De asemenea, pe carosabilul ud au loc si foarte multe accidente. Motivele sunt lesne de inteles. In primul rand, nu mai poti avea control total asupra masinii, din cauza ca vizibilitatea iti este redusa de picaturile si reziduurile pe care celelalte vehicule ti le arunca pe parbriz. Pe de alta parte, aderenta pneurilor este diminuata. 

Iata ce trebuie sa faci ca sa fii in siguranta:

Verifica echipamentul masinii

Recomandat este sa te asiguri ca autoturismul este in stare buna de functionare si nu iti va crea probleme pe un drum ud. Verifica farurile, stopurile, stergatoarele si rulajul cauciucurilor, pentru ca cele cu balans reduc sever aderenta pe drumurile umede. Daca acestea sunt prea uzate, ideal este sa amani calatoria si sa optezi pentru anvelopele all-season sau pentru alte modele noi pentru a le inlocui pe cele vechi.

Condus Pe PloaieCondu prudent

Nu numai ca trebuie sa respecti limita de viteza afisata, ci si sa conduci considerabil mai incet decat in mod normal. Asfaltul umed este foarte periculos, iar timpul de reactie al masinii creste atunci cand ploua. 

Porneste farurile

Este indicat sa faci acest lucru pentru ca te va ajuta sa vezi mai bine, dar si sa te faci remarcat de ceilalti participanti la trafic.

Foloseste stergatoarele

In timp ce acest lucru pare de bun simt, unele persoane uita sa porneasca stergatoarele atunci cand precipitatiile nu sunt cantitative. Atentie, daca acestea nu functioneaza corespunzator, nu iti vor fi de folos nici solutiile care pretind sa amane colectarea picaturilor pe parbriz.

Evita sa franezi brusc

Incearca sa ridici piciorul de pe acceleratie mai devreme decat ai face-o in mod obisnuit si sa pastrezi distanta regulamentara pentru a evita apasarea repetata a franei. In caz contrar, vei observa ca va fi mai dificil sa opresti masina decat atunci cand conditiile meteo sunt favorabile.

De asemenea, nu face viraje bruste pentru ca risti sa pierzi controlul. Daca simti ca autoturismul derapeaza, ia usor piciorul de pe pedala de acceleratie, apasa ambreiajul, fara sa franezi, apoi redreseaza-l foarte fin.

Porneste ventilatia

S-ar putea sa constati ca ferestrele se aburesc atunci cand ploua. Majoritatea sistemelor de ventilatie includ o functie care va reduce acest tip de ceata ce se dezvolta pe interiorul parbrizului si al geamurilor, asa ca nu ezita sa-l folosesti.

Dezactiveaza pilotul automat

In mod ironic, pe suprafete umede, acesta poate cauza pierderea directiei. S-ar putea sa crezi ca te ajuta sa mentii o viteza constanta, dar daca are loc o acvaplanare, iti va fi foarte greu sa eviti un accident.

Sa ramai in siguranta in timp ce conduci pe timp de ploaie este simplu daca depui un efort constient si pui in practica masurile enumerate anterior. Nu uita sa reduci viteza si sa aprinzi luminile, care sunt doua dintre cele mai simple si mai eficiente modalitati de a evita o coliziune.

Sursa foto: Shutterstock.com