comenzi la domiciliu cliseru.ro

De ce este important să folosești un scaun auto de calitate pentru copilul tău

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
24/06/2021 | Magazin

Scaun Auto BebeSunt mulți părinți care spun că au întâmpinat greutăți din cauză că nu știau ce fel de scaun auto să aleagă pentru copilul lor. Alții au ajuns în situația de a pune la îndoială propria capacitate de a alege ce este mai bun pentru cel mic, tocmai pentru că oferta de pe piață este mare, iar părerile sunt împărțite.

Însă, o căutare riguroasă, documentarea temeinică și răbdarea te vor ajuta să găsești scaunul auto de care ai nevoie și care este potrivit pentru copilul tău. Accidentele de mașină sunt tot mai frecvente și nu de puține ori cei mici cad victime, însă un scaun auto bun poate scădea riscul unui accident și chiar îi poate salva viața, în cazul unui impact.

Cum protejează scaunul auto viața copilului

Probabil ai auzit de nenumărate ori teoria învechită conform căreia “pe vremuri nu existau scaune auto și nimeni nu pățea nimic”. O teorie care ar trebui interzisă și o mentalitate ce trebuie să dispară, tocmai pentru a nu mai pune în pericol viața și mai multor copii. 

Astăzi vorbim de milioane de mașini pe șosele, unele mai puternice ca altele, dar și de un stil de condus mult mai agresiv decât se putea imagina pe vremuri. Acest lucru face că șoselele să devină locuri periculoase, așa cum nu se punea problema să fie cu 20 sau 30 de ani în urmă.

Fiecare părinte trebuie să conștientizeze acest pericol și să știe că propriul corp și cel al copilului nu sunt la fel de rezistente, ceea ce înseamnă că micuțul este mult mai vulnerabil în cazul unui impact. Scaunul auto și fixarea corespunzătoare în centurile de siguranță vor scădea riscul unei accidentări grave, iar în cazul unui impact major, scaunul poate proteja viața celui mic.

De ce un scaun auto bun nu este suficient

Mulți părinți ajung să cheltuiască sume mari de bani pentru a lua un scaun auto pentru copii, doar pentru a-l instala în mașină după care uită de el pentru luni bune. În timp ce un scaun bun și de calitate este vital pentru a proteja copilul în cazul unui accident, acest lucru nu este suficient. 

Chiar și cele mai bune scaune auto nu te pot forța să le instalezi corect sau să prinzi copilul corespunzător, așa că asigură-te că nu există aceste inconveniente:

  • Un scaun auto care este fie prea mare fie prea mic pentru copil, nu este sigur.
  • Un scaun auto pentru copii care nu este bine poziționat, chiar dacă este cel mai sigur sau calitativ scaun, va oferi protecție limitată unui nou născut atunci când este pe scaunul din față sau când este orientat cu fața spre direcția de mers.
  • Scaunul auto nu este complet prins și asigurat de baza sa.
  • Catarame pentru scaunele auto care nu sunt complet închise sau prea slabe pentru a oferi o protecție reală.

Reguli de siguranță pentru scaunul auto

Există câteva reguli care te vor ajuta să previi incidentele neplăcute și chiar și pe cele mai grave, atunci când călătorești cu cel mic în scaunul auto:

  • Lasă copilul în scaunul fixat cu spatele la direcția de mers a mașinii până când cel mic împlinește 2 ani sau până când atinge greutate recomandată de producător
  • Copiii trebuie să călătorească în scaun auto până la vârsta de 7 ani.
  • Pentru a rămâne în siguranță în timpul călătoriei, copiii cu vârsta de 8-12 ani pot folosi înălțătoarele auto.
  • Copiii nu trebuie să stea pe niciun scaun care are air bag activat până când ating greutatea de 40 de kilograme.
  • Fixează scaunul auto pe bancheta din spate. Locul din mijloc este dovedit statistic ca fiind cel mai sigur, însă scaunul auto poate fi fixat și în părțile laterale în condiții de siguranță.