Daune de 500.000 de euro la Spitalul din Slobozia
„Ne gândim la o eșalonare și ne dorim din suflet să fie acceptată de părinți”
În anul 2009, părinții unei fetițe născute cu probleme, din cauza leziunilor suferite la naștere, în Spitalul Județean de Urgență din Slobozia, acuzau medicul specialist de obstetrică ginecologie, Valentina Dinu, de malpraxis.
După un travaliu foarte lung, de patru zile, medicul a decis că nu este necesară operația de cezariană, lăsând-o pe mamă să nască natural. Copila s-a născut cu cordonul ombilical în jurul gâtului, suferind o asfixie severă, deci lipsită minute bune de oxigen. A fost readusă la viață, însă leziunile au fost iremediabile.
Din cauza acestora, Raisa suferă de o formă gravă de paralizie cerebrală, tetrapareză spastică şi de epilepsie. Părinții au acuzat medicii că le-au nenorocit copilul, de atunci începând să se lupte atât cu boala fetiței, cu tratamente, cu recuperări, cât și cu medicul, prin procese. Dosarul a avut ca părți pe Dinu Valentina, fostă angajată a Spitalului ca medic specialist obstetrică ginecologie, iar ca părți civile, pe părinții Uzea Marius Daniel și Uzea Ecaterina, dar și Spitalul Județean de Urgență, parte responsabilă civilmente.
După opt ani, instanța a decis. Atât medicul vinovat cât și spitalul trebuie să plătească daune familiei afectate. Acum doctorița Dinu profesează în Paris, „la unul dintre cele mai bune spitale”, iar reprezentanții Spitalului din Slobozia „se dau de ceasul morții” de unde vor plăti peste 500.000 de euro.
„Procesul de malpraxis este un proces moștenit de acum aproape 8 ani, iar finalul este unul dureros pentru noi, pentru că sunt niște sume foarte mari de bani care trebuie plătite în solidar cu doctorița Dinu.
Dintre aceste sume, cea mai mare este cea de 500.000 de euro. Am avut o întâlnire cu avocații noștri și avocații părinților și am stabilit ca în decurs de câteva zile să le dăm din partea noastră o soluție a plății. Între timp, doamna doctor Dinu a mai plătit o sumă, iar săptămâna viitoare ne vom întâlni pentru a stabili ce sume va da fiecare parte, pentru că legiuitorul nu a stabilit exact pentru fiecare parte ce trebuie să dea. Spitalul are la momentul acesta o asigurare de malpraxis de 500.000 de euro, nenorocirea este că asiguratorul este Carpatica, care este în faliment.
Am depus o cerere de plată la fondul de garantare a asiguraților. Săptămâna viitoare vom merge acolo și vom vedea ce sume ne vor fi date, dar vă dați seama că toate acestea presupun timp, ceea ce partea cealaltă nu acceptă. În primă fază ne gândim la o eșalonare și ne dorim din suflet să fie acceptată de părinți. (…)
Dacă nu vor accepta, suntem foarte vulnerabili în orice moment, pentru că spitalul este o instituție publică și are mereu bani în cont. Doamna doctor s-ar putea să nu aibă. Și atunci, intenția părinților este de a-și recupera banii. Riscăm blocarea activității. Chiar și în perioada aceasta, până stabilim suma de plată pentru fiecare parte. (…)
Acum doctorița Dinu lucrează în Paris, Franța, la unul dintre cele mai bune spitale… A fost foarte cooperantă în timpul procesului. (…) Pe doamna Dinu eu nu o apăr. M-am intersectat cu dânsa la un moment dat când a venit pentru prima dată aici în spital, era singurul medic care făcea laparoscopie, iar unul dintre copiii mei a fost operat de doamna…Eu am fost mulțumită. Nu știu. Toți greșim. Este o durere pentru un părinte să treacă prin ce trec părinții acestui copil. Dar pe de altă parte, sunt niște medici care…cred că doar Dumnezeu nu greșește”, a declarat Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Spitalul se confruntă și la ora actuală cu astfel de cazuri, în special pentru vătămare corporală din culpă, procese a căror frecvență este chiar lunară, unde sunt solicitate sume ca despăgubiri, acestea fiind însă mult mai mici.
Situația se complică și mai mult, având în vedere faptul că Spitalul va trebui să plătească în luna aprilie în jur de 20 miliarde de lei vechi și salariaților care au câștigat procesul pentru recuperarea bonurilor de masă.
„Au un sindicat care apără angajații. Sindicat care mă dă în judecată la momentul ăsta. (…) Îmi doresc ca sindicatul și liderul acestui sindicat să vină la noi și de comun acord să facem echipă. Așa îmi închipuiam eu.
Să aducem medici, să creăm alte condiții în spital. Dar sindicatul vine o dată pe lună și mă întreabă dacă dau tichete sau nu. Avem un proces, urmează, poate scăpăm de malpraxis, poate ne ajută Dumnezeu să facem o eșalonare. Dar vine în aprilie procesul cu sindicatul, care a câștigat în instanță cu tichetele de masă pe ultimii trei-patru ani. Și aici o să ajungem să plătim în jur de 20 de miliarde. Sunt doar două sume pe care vi le dau. Vă întreb, de unde?
Este dreptul lor, să nu înțelegeți altceva. Mi se pare normal, ca împreună cu sindicatul, să facem o analiză a serviciilor pe care le prestăm, pentru că la acest moment spitalul nu își face contractul cu Casa. De fapt, nu și-l face de ani de zile. Pierdem lunar bani. Pentru că nu facem servicii. Anul trecut s-au pierdut, de exemplu, în jur de 27 de miliarde lei vechi pentru că serviciile noastre medicale nu au fost făcute la nivelul contractului cu Casa”, a adăugat Mariana Iancu.
După plata acestor bani, vom vedea dacă spitalul va mai putea să se descurce sau vor exista sincope, care vor duce la blocarea activității.