15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)
TELVERDE Coronavirus – 0800.800.358. Nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Românii aflați în străinătate pot solicita informații la: +4021.320.20.20
Ziarul Obiectiv Ialomita > Locale Ialomita > „Cununa grâului”, o expoziție despre rezultatul trudei agricultorilor https://wp.me/p49Kdo-4xh
livrari la domiciliulivrari la domiciliu
AVEM ORGANE CONGELATE DE MIEL CU PRAPUR INCLUS

„Cununa grâului”, o expoziție despre rezultatul trudei agricultorilor

cununa grauluiMuzeul Agriculturii a deschis miercuri, 25 septembrie, expoziţia „Cununa Grâului”, eveniment în care au fost prezentate atât bunuri de patrimoniu legate de activitățile agrare, cât și aspecte din cultura populară tradițională.

Au fost prezentate, astfel, mijloace tradiționale de păstrare a grânelor, hambare din trunchiuri de copac, lăzi şi hambare din scânduri, „coşuri” din nuiele împletite, dar și diverse rituri, obiceiuri, ceremonialuri agrare, cum ar fi „Plugarul”, „Caloianul”, „Drăgaica”, „Căluşarii”, Cununa grâului”.

gheorghe petre„Suntem la a șasea expoziție temporară și ne propunem în continuare să expunem patrimoniul pe care îl are Muzeul Agriculturii, un patrimoniu deosebit, de interes național”, afirma directorul Muzeului, Gheorghe Petre.

Expoziţia se înscrie într-un program susţinut de valorificare şi promovare continuă a tradiţiilor agrare româneşti, martori preţioşi ai vechimii şi importanţei agriculturii la poporul român şi nu mai puţin ai unuia dintre cele mai valoroase tezaure spirituale ale Vechii Europe.

Viorica Croitoru Capbun„Când spunem „Cununa grâului” ne gândim de bună seamă la obiceiul care marchează faza finală a ciclului agrar, recoltatul, marea bucurie a trudei depuse pe întregul an, dar în același timp am folosit această sintagmă în mod metaforic, pentru că spunând cunună ne gândim la măreție, triumf, perfecțiune”, declara muzeograful Viorica Croitoru-Capbun în deschiderea manifestării.

Menționăm că în cadrul expoziției pot fi vizionate și filme documentare realizate de Muzeul Agriculturii în teren, la sărbători precum Ispasul, Cununa grâului, Caloianu.
La final, ansamblul folcloric „Drăgaica”, din Căzăneşti – Ialomiţa a prezentat un moment folcloric cu diverse obiceiuri agrare româneşti.

În Magazinele La Cliseru din Slobozia
Hei, dacă ești un cititor fidel al site-ului nostru și te-ai convins că de ani buni publicăm numai știri oficiale și de încredere, te rugăm să iți rupi un minuțel din timpul tău și să ne acorzi o evaluare aici: facebook.com/obiectiv.net/reviews/ Astfel ne ajuți la creșterea autorității paginii, lucru foarte important în această perioadă, în special pentru vizitatorii noi, care, pe bună dreptate, nu au de unde să știe că suntem o publicație serioasă și de încredere. Îți mulțumim! Multă sănătate!