„Cununa grâului”, o expoziție despre rezultatul trudei agricultorilor
Muzeul Agriculturii a deschis miercuri, 25 septembrie, expoziţia „Cununa Grâului”, eveniment în care au fost prezentate atât bunuri de patrimoniu legate de activitățile agrare, cât și aspecte din cultura populară tradițională.
Au fost prezentate, astfel, mijloace tradiționale de păstrare a grânelor, hambare din trunchiuri de copac, lăzi şi hambare din scânduri, „coşuri” din nuiele împletite, dar și diverse rituri, obiceiuri, ceremonialuri agrare, cum ar fi „Plugarul”, „Caloianul”, „Drăgaica”, „Căluşarii”, Cununa grâului”.
„Suntem la a șasea expoziție temporară și ne propunem în continuare să expunem patrimoniul pe care îl are Muzeul Agriculturii, un patrimoniu deosebit, de interes național”, afirma directorul Muzeului, Gheorghe Petre.
Expoziţia se înscrie într-un program susţinut de valorificare şi promovare continuă a tradiţiilor agrare româneşti, martori preţioşi ai vechimii şi importanţei agriculturii la poporul român şi nu mai puţin ai unuia dintre cele mai valoroase tezaure spirituale ale Vechii Europe.
„Când spunem „Cununa grâului” ne gândim de bună seamă la obiceiul care marchează faza finală a ciclului agrar, recoltatul, marea bucurie a trudei depuse pe întregul an, dar în același timp am folosit această sintagmă în mod metaforic, pentru că spunând cunună ne gândim la măreție, triumf, perfecțiune”, declara muzeograful Viorica Croitoru-Capbun în deschiderea manifestării.
Menționăm că în cadrul expoziției pot fi vizionate și filme documentare realizate de Muzeul Agriculturii în teren, la sărbători precum Ispasul, Cununa grâului, Caloianu.
La final, ansamblul folcloric „Drăgaica”, din Căzăneşti – Ialomiţa a prezentat un moment folcloric cu diverse obiceiuri agrare româneşti.