Ziarul Obiectiv Ialomita
Ziarul Obiectiv Ialomita

Știri locale din județul Ialomița

  • HOME
  • Infotrafic
    • Anunțuri
  • Anunțuri și Informaţii Utile
  • Lege şi Ordine
  • Locuri de muncă
  • Locale Ialomița
  • Evenimente
  • Politică
  • Vremea
  • Magazin
    • Stiri nationale
    • No comment

Cum stăm cu poluarea în județul Ialomița?

Publicat de Obiectiv Ialomita
17 februarie 2013, 1:54 PM

În urma măsurătorilor efectuate în luna decembrie a anului trecut, de către Agenția pentru Protecția Mediului Ialomița, au fost descoperite depășiri ale valorilor maxime admise atât în ceea ce privește calitatea aerului, cât și privind nivelul de zgomot în trafic.

poluare ialomitaÎn judeţul Ialomiţa sunt amplasate două staţii automate de monitorizare a calităţii aerului, care fac parte din Sistemul Naţional de Monitorizare. O staţie este amplasată în curtea APM Ialomiţa şi este de tip urban, iar cealaltă este amplasată în municipiul Urziceni, în curtea SC EXPUR SA şi este de tip industrial. Rezultatele acestor monitorizări pot fi observate pe tabela amplasată în zona Azur din Slobozia. Staţia de tip urban evaluează influenţa «așezărilor umane» asupra calităţii aerului, raza ariei de reprezentativitate fiind de 1-5 km.

Poluanţii monitorizaţi sunt dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), compuşi organici volatili (COV), amoniac (NH3), pulberi în suspensie (PM10) şi parametrii meteo (direcţia şi viteza vântului, presiune, temperatură, radiaţia solară, umiditate relativă, precipitaţii). În ceea ce privește staţia de tip industrial, aceasta evaluează influenţa industriei asupra calităţii aerului, raza ariei de reprezentativitate fiind de 100 m -1km.

În cursul lunii decembrie, la staţia automată de monitorizare a calităţii aerului de la Urziceni s-a efectuat un număr de 18 determinări de pulberi în suspensie PM10, folosind metoda gravimetrică, înregistrându-se două depăşiri ale valorii medii zilnice de 50 µg/mc.

De asemenea, în cadrul laboratorului de analize fizico-chimice din cadrul Serviciului Monitorizare al A.P.M. Ialomiţa s-au efectuat trei determinări de pulberi sedimentabile în trei puncte din municipiul Slobozia, înregistrându-se o depăşire faţă de concentrația maximă admisă de 17 g/m2/lună. Valoarea maximă înregistrată a fost de 20,11 g/m2/lună, în punctul de recoltare “Sediu APM”. De asemenea, s-au analizat cinci probe de precipitaţii în luna decembrie, recoltate la sediul APM, constatându-se că nu au căzut precipitaţii acide.

Deși APM Ialomița nu efectuează analize de sol, trebuie spus că există o bază de date privind monitorizările siturilor contaminate. În prezent, deşeurile care au fost depozitate direct pe sol au fost ridicate, rămânând totuşi două rezervoare îngropate cu resturi petroliere şi două rezervoare supraterane goale. Faţă de situaţia existentă, APM Ialomiţa s-a constituit parte civilă în cauza penală, dosarul aflându-se pe rol la Tribunalul Bucureşti.

poluareÎn ceea ce privește radioactivitatea mediului, nu trebuie să ne facem griji, potrivit raportărilor Agenției pentru Protecția Mediului Ialomița. Staţia de supraveghere a radioactivităţii mediului Slobozia derulează un program standard de recoltări şi măsurători de supraveghere a radioactivităţii mediului de 11 ore/zi, asigurând supravegherea la nivelul judeţului, în scopul detectării creşterii nivelelor de radioactivitate în mediu şi realizării avertizării/alarmării factorilor de decizie.
În luna decembrie, SSRM Slobozia a executat, în cadrul Programului standard de supraveghere, analize beta globale pentru indicatorii: aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice totale, apă brută – râu Ialomiţa și sol.

Trebuie menționat faptul că APM Ialomiţa are în dotare două staţii automate de monitorizare a debitului dozei gamma în timp real, amplasate în Slobozia – la sediul APM Ialomiţa şi în Feteşti – la staţia meteo Feteşti, staţii care fac parte din Sistemul de Monitorizare – Avertizare Radiaţii în zona CNE PROD Cernavodă.

În urma măsurătorilor de radioactivitate beta globală efectuate la SSRM Slobozia, pentru toţi factorii de mediu nu s-au constatat creşteri semnificative ale nivelelor de radioactivitate.

Tot în cursul lunii decembrie s-au efectuat 8 determinări ale nivelului de zgomot în scop de monitorizare, în şase puncte fixe din municipiul Slobozia, considerate zone cu trafic intens.

Este binecunoscut faptul că suntem expuși la zgomote de trafic mai mari de 55 de decibeli. Iar datele privind determinările nivelului de zgomot în Slobozia vin să confirme faptul că suntem poluați fonic, cel mai mult din cauza traficului, verificările aratând că în 75% din cazuri au fost depășite limitele, maxima măsurată fiind de 66,9 decibeli.

ialomita slobozia urziceni

Știri recente:

Anunț de angajare
Mobilizare a polițiștilor din Fetești pentru găsirea unei tinere care a anunțat că este sechestrată
Fundația pentru Tineret Ialomița a lansat proiectul „Centrul de Tineret – Spațiul Dezvoltării Tinerilor!”
Trei persoane din Galați, prinse în flagrant la Slobozia cu 75 kg de pește fără documente de proveniență. Una dintre ele este acuzată și de înșelăciune
Inspectoratul de Jandarmi Județean Ialomița caută viitori specialiști în uniformă
Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️

Program de gardă farmacii,
Slobozia, luna MAI 2025
agrichim>
Diami
Telefonul Varstnicului
ziare.org   ziare & stiri
  • Termeni și condiții
  • Politica de Confidențialitate
  • Obiectiv Ialomița utilizează cookies. Află mai multe
  • Contact
Facebook Twitter Youtube Instagram
Ziarul Obiectiv Ialomita © 2011 - 2025 | obiectiv.net