comenzi la domiciliu cliseru.ro

Cum se circulă în condiţii de ceaţă

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
07/12/2015 | Infotrafic
Actualizat: 21 martie 2019

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionări nowcasting cu cod galben referitoare la ceaţă pentru mai multe judeţe, printre care şi Ialomiţa, care determină reducerea vizibilităţii local, sub 200 de metri, şi izolat, sub 50 de metri. Ceaţa reprezintă un factor perturbator pentru circulaţia autovehiculelor, din cauza vizibilităţii scăzute.

Ea este asociată şi cu posibilitatea întâlnirii unor porţiuni umede, care determină scăderea aderenţei pneurilor la suprafaţa părţii carosabile.

În aceste condiţii obligaţiile conducătorilor de autovehicule ce rezultă din prevederile legale, prin reducerea vitezei de deplasare şi folosirea luminilor de întâlnire, sunt menite să prevină producerea evenimentelor rutiere nedorite.

Nu trebuie neglijată nici starea de disconfort şi de oboseală ce apar atunci cand conduceţi un timp mai lung, în condiţii de ceaţă.

Totodată, cel de la volan trebuie să-şi asigure o bună vizibilitate, fiind imperios necesar ca ştergătoarele de parbriz şi instalaţia de climatizare să fie în stare perfectă de funcţionare.

Atunci cand autovehiculul este imobilizat, pe timp de ceaţă, din cauza unei defecţiuni, accident sau din orice altă cauză, prezenţa acestuia trebuie semnalizată atât prin lanternele de poziţie şi cele de avarie cât şi prin folosirea triunghiurilor reflectorizante.

Altfel, observarea mai târzie a obstacolelor şi creşterea spaţiului de frânare măresc riscul producerii accidentelor de circulaţie.

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile special amenajate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri ca intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.