Crin Antonescu, la Slobozia: Noi nu am avut până acum un președinte care să fie echidistant față de spectrul politic
Crin Antonescu, candidatul la funcția de președinte al României, susținut de coaliția de guvernare, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, s-a întâlnit joi, 13 februarie, la Slobozia, cu primarii social-democrați și liberali din Ialomița. O primă acțiune inițiată în teritoriu, legată de campanie, în cadrul căreia au fost purtate discuții cu peste 60 de primari, privind obiectivele acestei campanii, perspectivele, dar și realitatea politică a României.
În prezența celor doi președinți județeni ai PSD și PNL, Marian Pavel și Dragoș Soare, candidatul la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a anunțat că se fac demersuri pentru înscrierea Alianței electorale „România, înainte!”, iar campania se va axa în principal pe convingerea cât mai multor oameni că reprezintă cea mai bună opțiune.
„Am avut discuții cu primarii din cele două partide, PSD și PNL. Domnul președinte Crin Antonescu are prima întâlnire de genul acesta, la noi, în Ialomița, și ne bucură lucrul acesta. Mesajul transmis a fost unul de unitate, subliniind importanța colaborării pentru a asigura în continuare stabilitatea politică și economică a României”, a subliniat președintele PSD Ialomița, Marian Pavel, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată ulterior întâlnirii cu primarii.
Crin Antonescu se bazează foarte mult pe voturile PSD și speră să convingă atât alegătorii social-democrați, membrii, cât și simpatizanții acestei formațiuni politice care, în județul Ialomița, nu sunt de neglijat, comparativ cu liberalii.
„Eu sunt liberal, un liberal de mulți ani, un liberal din ce în ce mai conservator. Voi candida în calitate de independent. Oricum, dacă voi câștiga, voi fi independent ca președinte. Deși PNL nu are în acest județ forța PSD, același număr de primari, același număr de voturi, există, vă asigur, peste tot și va avea viață lungă pe cât pot eu să fac profeții”, spunea Crin Antonescu.
Crin Antonescu a subliniat că și-ar dori să convingă și electoratul altor partide să vină de partea sa, considerând că acum, după o perioadă de neimplicare politică, „are mai multă înțelegere, mai multă înțelepciune, mai mult echilibru”. În acest context, Antonescu spunea că nu candidează la funcția de președinte pentru a reprezenta interesele unor partide, chiar dacă are sprijinul celor mai puternice forțe politice din România.
„Treaba mea, și a noastră, este să facem ceea ce am anunțat, ceea ce ne-am angajat, să facem o campanie în fața cetățenilor români. Noi nu trebuie, de fapt, să convingem pe cineva să nu mai lanseze ipoteze fără temei, e dreptul lor, ci să convingem cetățenii să ne voteze pur și simplu. Că sunt pesediști, peneliști, udemeriști sau fără opțiune politică, în principiu o campanie este destinată tuturor. Iar un candidat își dorește voturile tuturor, până la ultimul. Știu că nu se poate, dar nu m-ar deranja deloc să fiu votat și de useriști și de auriști și de orice cetățean român. (…) Această distanță, această echidistanță, e foarte naturală, foarte sănătoasă pentru un președinte. Noi nu am avut un președinte care să fie echidistant față de spectrul politic. Până în ziua de azi nu s-a putut. Am avut chiar contrariul în unele cazuri. Am avut premieri desemnați nu în conformitate cu rezultatul unor alegeri, am avut guverne dărâmate de președinți, am avut majorități confecționate de președinți. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple. Până la urmă, rezultatul a fost decredibilizarea clasei politice. Și nici președinții nu au avut de câștigat (…)”, a adăugat Crin Antonescu.
Chiar dacă la ora actuală candidaturile nu sunt „oficializate”, existând doar anunțuri, Crin Antonescu susține că, indiferent cu cine va intra în cursa electorală, „va lupta pe culoarul lui”, însă a ținut să precizeze că dacă unul dintre participanții la primul tur ar reintra în cursă ar fi de rău augur pentru România și pentru democrația românească.
Campania electorală va fi realizată împreună cu partenerii din coaliție, iar în județul Ialomița campania va fi condusă de președintele PSD, Marian Pavel.
„Cu siguranță, și cred că și domnul președinte Soare (n.r. PNL) este în asentimentul meu, nu există campanie separată. Cu siguranță vom alerga împreună în fiecare localitate și, cel mai important lucru, este ca fiecare dintre generalii noștri, primarii, fiecare membru de partid, să creadă el în șansa președintelui Crin Antonescu. Pentru că dacă noi nu credem în lucrul acesta, nu putem transmite cetățenilor și electoratului nostru. Deci, cu siguranță vom fi împreună în această campanie. Vom lucra împreună și mă voi consulta de fiecare dată cu colegii de la PNL, pentru că…nu mai este despre noi. Este despre ceea ce înseamnă democrație, este despre ceea ce înseamnă viitorul copiilor noștri. Nu ne putem juca și nu ne putem întoarce în urmă cu 30 de ani, pentru că am prins și perioada aia și știu cum e… ”, a declarat Marian Pavel.
Și președintele PNL Ialomița, Dragoș Soare, s-a arătat deschis spre o colaborare, susținând faptul că la prezidențiale obiectivul este unul comun și că „vor lucra, vor colabora, nu doar acolo unde sunt primarii de la PNL sau PSD, ci și organizații active”.
„Vom face un efort coordonat, vom colabora fără niciun fel de rezerve. Noi am colaborat și anterior. Campaniile.. dacă sunt duse de oameni maturi… ce se întâmplă în campania electorală rămâne în campania electorală. Am depășit momentul și mergem mai departe”, a declarat Dragoș Soare.
Candidatul Coaliției pentru alegerile prezidențiale posta recent pe o rețea de socializare faptul că „România este un avion în picaj, în timp ce piloții și echipajul au fost luați ostatici de o parte dintre pasageri, nemulțumiți de destinația aleasă.
„De ce mergem spre Vest? Noi vrem să ne întoarcem. Și nu oricum, noi vrem ca domnul Georgescu să piloteze, nu contează că nu are licență de pilot, e patriot, nu are cum să prăbușească avionul. Cuprinși de panică, restul de pasageri asistă la răzmeriță sperând să vină americanii să-i salveze. Unii din ei chiar își dau ghes: nu ai făcut curs de planorism, la primărie? Deci poți să conduci și ditamai țara, sunt aceleași principii. Se caută soluții, se cârpesc oferte. Mai sunt câteva minute și ne zdrobim de pământ. Asta este situația României pe 12 februarie 2025. Și asta vreau să opresc. Am venit să salvăm țara de la catastrofă. Nu că ne facem de rușine, cum a spus președintele Iohannis. Rușinea nu doare, cum doare prăbușirea economică sau alte sute de mii de oameni care pleacă din țară de frica întoarcerii la vremurile lui Ceaușescu. De ce eu? Pentru că sunt singurul om politic care a arătat că nu ține cu dinții de scaun, fie el de parlamentar, ministru, de președinte de partid sau de președinte de țară. Am arătat că sunt îndeajuns de puternic încât să renunț la putere. De azi, cele trei partide care mă susțin, PNL, PSD și UDMR, s-au unit în Alianța România, Înainte. Nu mai e loc de întors, timp de pierdut. Sunt singurul care știe să îndrepte aeronava și să restabilească traiectoria spre Vest. Cu înțelepciune și curaj, trecem și peste asta. România, Înainte!”.
Crin Antonescu a explicat, la Slobozia, faptul că „brevetul de pilot” înseamnă „cunoștințe, voință, personalitate” și crede că le are.
„Am curajul, experiența politică și voința de a înțelege că de data aceasta președintele țării nu poate fi nici un președinte comod, nici un președinte jucător, care să se ocupe de tot felul de intrigi din interior. Va trebui să fie chiar un președinte comandant. Nu în sensul în care are putere mai mare ca în Constituție, ci care va trebui să stea în cabina de bord și să asigure direcția. La asta m-am referit”, a conchis Crin Antonescu.