comenzi la domiciliu cliseru.ro

Creștere alarmantă a numărului de viroze respiratorii

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
27/11/2011 | Locale Ialomita

Peste 1.100 de viroze respiratorii şi aproape 260 de pneumonii, raportate într-o săptămână

În sezonul rece 2011-2012, circulă trei tulpini de virus gripal, tulpina A/California/H1N1, A/Victoria/ H3N3 şi B/Brisbane/60/2008.
În județul Ialomița, în săptămâna 46 a anului în curs, s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de viroze respiratorii, fiind raportate 1.137 de viroze şi 257 de pneumonii, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când au fost 1.059 cazuri de viroză şi 208 pneumonii, înregistrându-se, săptămânal, un număr de 104 internări cu afecţiuni respiratorii cauzate de sezonul rece. Un lucru îmbucurător este faptul că în toate cele 19 judeţe coordonate de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti nu au fost raportate cazuri de gripă, ca dealtfel nici în restul ţării.
Pentru judeţul Ialomiţa, Ministerul Sănătăţii a alocat suma de 70 milioane lei cu care au fost achiziţionate 6.430 de vaccinuri, dintre acestea efectuându-se până în prezent 5.331 de vaccinuri.
La Direcția de Sănătate Publică se mai află în stoc 190 de doze, iar în teren 909. Medicii de familie care au vaccinat cel mai puţin sunt din Ciochina (din 35 doze nu au utilizat niciuna) şi Perieți (din 35 doze au utilizat doar 14). Pe zona Urziceni, împreună cu spitalul, mai sunt 282 de doze rămase, în zona Feteşti 320 doze inclusiv spitalul, iar la Spitalul Judeţean Slobozia au rămas 55 de doze neefectuate.
„Sperăm ca Ministerul Sănătăţii să mai aloce fonduri suplimentare în vederea achiziţionării de doze de vaccin antigripal pentru a putea acoperi necesarul pentru o parte cât mai mare din populaţie. Spre deosebire de anul trecut, când au putut fi achiziţionate 20.000 de doze, anul acesta s-au cumpărat până în prezent doar 6.400 bucăţi”, a declarat Dan Noel, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Ialomița.
Directorul DSP recomandă populației, în special persoanelor din grupele de risc, respectiv bătrâni, copii şi cei cu afecţiuni care le scad imunitatea precum diabeticii şi cardiacii, să se vaccineze antigripal. Vaccinurile pot fi achiziţionate şi din farmacii, însă acestea sunt în special din import (Franţa şi Olanda), preţul fiind foarte mare, peste 25 lei, în comparaţie cu cele achiziţionate de către DSP de la Institutul Cantacuzino, la preţul de aproximativ 11 lei per doză.