Coronavirus: Se închid școlile și grădinițele! Cursuri suspendate în toate unitățile de învățământ preuniversitar

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Astăzi, 9 martie, premierul României, Ludovic Orban, a anunțat suspendarea cursurilor școlare din învățământul preuniversitar începând cu data de 11 martie, până pe 22 martie, decizie luată în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis luni, 9 martie:

Suspendarea cursurilor din toate unitățile de învățământ preuniversitar (preșcolar, primar, gimnazial, liceal, post liceal şi profesional), fie de stat, fie particular, începând din data de 11.03.2020, până la data de 22.03.2020, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației. Recomandarea fermă către copii şi părinţii acestora de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spaţiile publice aglomerate. În schimb, privitor la After-School, decizia va aparține părinților dacă își vor duce copiii acolo.

Suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale și ocazionale în trafic internațional pentru toate cursele efectuate de către operatorii  de transport spre Italia și din Italia către România, începând cu 10.03.2020, ora 12.00, până pe 31.03.2020, ora 12.00, ora României.

Operatorii de transport rutier care efectuează servicii regulate, regulate speciale și servicii ocazionale care tranzitează Italia au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia către România faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României și își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.

Suspendarea sau, după caz, interzicerea, introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe spre Italia și dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12.00 și până pe 31.03.2020, ora 12.00, ora României.

Operatorii feroviari au obligația de a afișa la bordul trenurilor și de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoștința călătorilor faptul că cetățenii români care se vor îmbarca venind din Italia către România, vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei delcarații pe proprie răspundere la urcarea în tren.

Operatorii feroviari au obligația de a înștiința cetățenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.

Sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență până la 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire dacă acestea nu au fost începute până la data prezentei hotărâri.

Suspendarea până la 31 martie 2020 a stagiilor în spitale pentru cursanţii şcolilor postliceale sanitare. Transmiterea recomandării, către unităţile superioare de învăţământ publice şi private, de a organiza cursurile la distanţă, atunci când este posibil.

Instituirea obligaţiei pentru unităţile de alimentaţie publică (ex. hypermarket, supermarket, market, magazine de cartier etc) de a lua măsuri în privinţa: dezinfecţia frecventă a suprafeţelor expuse (ex. cărucioare, balustrade, coşuri de cumpărături, clanţe de la uşi, butoane de la lifturi, grupuri sanitare etc.), instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spaţiile comerciale, în special în zona caselor de marcat, măsură ce se va implementa, pe baza recomandărilor Ministerului Sănătății, în termen de 48 de ore de la data prezentei hotărâri.

Se aprobă desfășurarea reuniunilor cu un număr sub 200 de persoane, fără avuzul DSP.

Obligarea furnizorilor publici şi privaţi de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spaţiului (ex. bare și suporți de susţinere, uşi, scaune etc), de preferat după fiecare ciclu de transport.

Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura la toalete materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecţia frecventă a clanţelor uşilor, precum şi a altor suprafeţe expuse (mese conferinţă, birouri, balustrade, butoane de la lifturi etc).

Transmiterea unei circulare către instituţiile publice şi private în vederea analizării posibilităţii desfăşurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal, în temeiul dispoziţiilor art. 108 -110 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, coroborat cu art. 2 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, acolo unde este posibil.

La nivel național, autoritățile cu responsabilități în gestionarea riscului manifestat de virus vor intensifica acțiunile preventive derulate în spațiile publice cu aflux de persoane (ex: gără, autogări, stații de metrou, târguri, piețe etc) în vederea conștientizării populăției cu privire la importanța respectării măsurilor de sănătate publică dispuse.