Copiii din mai multe şcoli ialomiţene parcurg „Şcoala altfel” cu poliţiştii
Poliţiştii ialomiţeni desfăşoară activităţi de educaţie anti-infracţională şi anti-victimală dedicate copiilor din mediul preşcolar şi şcolar.
Pe parcursul campaniei, ofiţerii de prevenire, de ordine publică şi poliţie rutieră vor desfăşura în şcoli acţiuni structurate pe diverse domenii de prevenire, precum: comportamentele antisociale, accidente rutiere, siguranţa tinerilor pe internet, violenţa în mediul şcolar, răspunderea penală a minorilor.
Poliţiştii le vorbesc elevilor despre aspecte legate de pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile, consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a acestora, efectele comiterii de infracţiuni în plan social).
În cursul întâlnirilor, elevii vor fi provocaţi la concursuri preventive a violenţei în şcoală, educaţie rutieră şi le vor fi înmânate pliante ce conţin mesaje preventive.
În acest context, ofiţerii de prevenire, de ordine publică şi poliţie rutieră au desfășurat ieri, 16 mai a.c., o întâlnire cu preșcolarii unei unități de învățământ din municipiul Slobozia, în cadrul căreia copiii au aflat cum trebuie să se protejeze de persoanele străine, să nu intre în discuţie, să nu primească dulciuri sau să plece la plimbare cu acestea, dar şi cum să se comporte ca pietoni.
Celor mici le-au fost prezentate principalele reguli de circulație pe care trebuie să le cunoască, atât în calitatea de pietoni, cât și de bicicliști.
De asemenea, copiilor le-a fost prezentat un exerciţiu demonstrativ ce l-a avut în rolul principal pe câinele de urmă ”Paxa”, tema acestui exercițiu fiind descoperirea obiectelor purtătoare de urme de miros.
Atracţia întâlnirii poliţiştilor cu elevii a fost autospeciala din dotarea Serviciului Rutier. Niciun copilaş nu a scăpat prilejul de a se urca la volan şi de a se juca „de-a poliţistul”.
Reamintim că Programul „Şcoala altfel” a fost lansat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, va cuprinde acelaşi număr de ore ca o săptămână normală de cursuri şi va fi dedicată activităţilor extraşcolare şi extracuriculare.