Copiii din mai multe şcoli ialomiţene au parcurs „Şcoala altfel” cu poliţiştii

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

În săptămâna 02 – 06 aprilie a.c., poliţiştii ialomiţeni desfăşoară activităţi de educaţie anti-infracţională şi anti-victimală dedicate copiilor din mediul preşcolar şi şcolar.

Pe parcursul celor cinci zile ale campaniei, ofiţerii de prevenire, de ordine publică şi poliţie rutieră vor desfăşura în şcoli acţiuni structurate pe diverse domenii de prevenire, precum: comportamentele antisociale, accidente rutiere, trafic de fiinţe umane, siguranţa tinerilor pe internet, violenţa în mediul şcolar, răspunderea penală a minorilor.

Poliţiştii vorbesc elevilor despre aspecte legate de pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile, consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a acestora, efectele comiterii de infracţiuni în plan social).

În cursul întâlnirilor, elevii vor viziona filme educative, vor fi provocaţi la concursuri preventive a violenţei în şcoală, educaţie rutieră şi le vor fi înmânate pliante ce conţin mesaje preventive.

Copiii vor afla cum trebuie să se protejeze de persoanele străine, să nu intre în discuţie, să nu primească dulciuri sau să plece la plimbare cu acestea, dar şi cum să se comporte ca pietoni.

Poliţia Municipiului Feteşti a organizat marți, 03 aprilie a.c., la sediul unităţii, o întâlnire cu elevi ai clasei a IX-a din cadrul Grupului Şcolar Industrie Alimentară Feteşti.

Cu ocazia întâlnirii, la care au participat 30 de elevi şi 2 cadre didactice, s-au purtat discuţii libere cu privire la rolul poliţiei în societate, condiţiile de încadrare în această instituţie, dar și problemele cu care se confruntă poliţiştii. Au fost prezentate consecinţele consumului de droguri şi substanţe psihoactive, s-a atras atenţia cu privire la anturajele frecventate în vederea prevenirii victimizării elevilor şi s-au efectuat recomandări cu privire la sesizarea de îndată a oricăror evenimente negative în incinta unităţii şcolare sau zonele adiacente acesteia.

De asemenea, au fost prezentate tehnici de prelevare a impresiunilor digitale de către poliţiştii criminalişti şi a fost prezentat un exerciţiu demonstrativ cu câinele de serviciu ce a avut ca temă descoperirea obiectelor purtătoare de urme de miros.

Miercuri, 4 aprilie, atracţia întâlnirii poliţiştilor cu elevii Şcolii nr. 3 din municipiul Slobozia, în intervalul orar 08.00 – 10.00, a fost maşina poliţiei dotată cu radar, sirenă şi lumini stroboscopice. Niciun copilaş nu a scăpat prilejul de a se urca la volan şi de  a se juca „de-a poliţistul”.

 Reamintim că Programul „Şcoala altfel” a fost lansat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, va cuprinde acelaşi număr de ore ca o săptămână normală de cursuri şi va fi dedicată activităţilor extraşcolare şi extracuriculare.