comenzi la domiciliu cliseru.ro

Controale poliția economică și DSVSA. Acțiuni pentru combaterea ilegalităților în complexe comerciale, piețe, târguri și oboare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
13/12/2019 | Lege si Ordine

 Peste 1000 de litri de bere, aproximativ jumătate de tonă de fructe, peste 700 de kilograme de brânză și sute de ouă de consum au fost confiscate de polițiștii ialomițeni, în urma unei ample acțiuni pentru combaterea ilegalităților în complexe comerciale, piețe, târguri și oboare.

 La data de 12 decembrie a.c. polițiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, însoțiți de specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, au desfășurat o acțiune pe raza Municipiului Slobozia, Urziceni și a comunei Movilița, cu privire la legalitatea operaţiunilor de achiziţie, depozitare şi comercializare a produselor alimentare.

Pe parcursul activităților, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru evaziune fiscală, și au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 30.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite.

De asemenea, au fost confiscate mărfuri în valoare de peste 8.600 de lei, respectiv: 1.069 litri de bere, 480 kilograme de fructe (clementine ), 1.080 de ouă de consum, 99 de cutii cu brânză în saramură (792 de kilograme).

Exemple:

În urma controlului efectuat la punctul de lucru al unei societăți din municipiul Slobozia, în urma comparării prin sondaj a stocului de mărfuri comercializate, au rezultat diferențe între stocul faptic și cel scriptic. Pentru aspectele constatate, societatea a fost sancționată contravențional cu o amendă în valoare de 20.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, iar contravaloarea bunurilor mai sus menționate a fost confiscată, suma urmând a fi virată la bugetul de stat.

***

Un alt operator economic ce își desfășoară activitatea în municipiul Slobozia, a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor HG. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu suma de 5.000 lei, produsele alimentare ce nu respectau normele legale fiind indisponibilizate.

***

În cazul unei societăți cu sediul în municipiul Urziceni, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 din Legea nr. 241/2005, în urma verificărilor rezultând că în perioada octombrie – decembrie 2019 au fost desfășurate activități comerciale cu produse alimentare, fără ca aceste operațiuni să fie evidențiate în actele contabile.

IPJ Ialomița – INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI IALOMIŢA