Contract de 5 milioane lei, semnat de Primăria Stelnica și Administrația Fondului pentru Mediu
Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu și Primăriei comunei Stelnica, Adrian Gearâp și Costel Brateș, au semnat joi, 18 octombrie, la Slobozia, contractul de finanțare a unui proiect privind extinderea rețelei de canalizare și realizare stație de epurare în localitatea Stelnica, în prezența președintelui Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.
Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 5 milioane lei (75% finanțat de AFM), iar durata de implementare va fi de doi ani.
„După semnarea acestui contract, comuna Stelnica va avea 100% alimentare cu apă și canalizare. Stația de epurare este principalul obiectiv finanțat de AFM, iar asta va pune capăt acestei probleme în comună. Avea canalizare și nu avea stație de epurare și tratare a apei. Ne interesează și alte primării care să vină și să aplice, începând cu anul viitor, astfel de proiecte, iar județul Ialomița să fie unul din județele fruntașe, în care alimentarea cu apă, canalizarea să nu lipsească din nicio casă”, spunea președintele AFM.
Momentul semnării acestui contract a ajuns să fie catalogat drept „istoric” de primarul localității, Costel Brateș, în condițiile în care se chinuie de ceva ani pentru ca sistemul integrat să fie pus în funcțiune așa cum trebuie.
„Sincer, pentru comunitatea mea este un moment istoric. Faptul că se semnează un contract consistent din punct de vedere financiar, este rezultatul unei munci în echipă, în ceea ce privește implementarea acestui proiect, respectiv echipa de la Stelnica, cea a AFM și Consiliul Județean. Fiecare are meritul lui. S-a făcut o evaluare obiectivă a acestui proiect pe teren, s-au cerut acele suplimente la proiectul care a fost depus înainte să se semneze acest contract și, nu în ultimul rând, ținând cont că avem cotă de cofinanțare destul de mare, prin semnarea acestui contract și prin faptul că domnul președinte este prezent aici ne garantează că va susține financiar implementarea acestui proiect”, spunea primarul.
În 2009, comuna Stelnica primea finanțare pe fosta Ordonanță 7, în prezent Ordonanța 28 (Programul Național de Dezvoltare Locală), pentru 8,8 kilometri.
La ora actuală, în peste 80% din localitate conducta de canalizare este introdusă. Însă nu exista stație de epurare. În acest sens, a fost depus în 2010 un proiect la Administrația Fondului pentru Mediu, care a fost selectat și declarat eligibil.
Acest proiect vine să încheie întreaga conductă de canalizare pe toată rețeaua de străzi din localitate, încă 5,6 kilometri, plus stație de epurare. La finalizarea acestui proiect, Stelnica va avea conductă de alimentare cu apă, proiect implementat pe Sapard și finalizat în 2004 și conductă de canalizare, care va fi pusă în funcțiune în 2016, urmând ca autoritatea locală să se ocupe de celelalte probleme legate de infrastructură, respectiv drumurile comunale.
AFM are, la nivelul județului, șapte proiecte în derulare, patru de apă și canalizare (Adâncata, Ciulnița, Roșiori și Traian), un proiect cu Consiliul Județean pe împăduriri, un proiect pe Casa Verde (persoane juridice – Primăria Fetești) și unul de realizare parc cu primăria Gheorghe Doja. Aceste proiecte au o valoare cumulată de 20 milioane lei, plăți efective fiind făcute din 2012 și până în prezent în valoare de 3,5 milioane lei, din care 2,5 milioane lei au fost plătiți în 2014, în acest an fiind prevăzuți pentru plăți încă 8,5 milioane lei.
„Fac un apel la toți cei care au proiecte în implementare la nivelul AFM să respecte graficul cererilor de tragere, pentru a putea face plățile efective”, spunea președintele AFM.
Pentru 2014, doar două proiecte au fost încheiate, la Munteni Buzău (pentru realizarea unui parc) și cel de la Stelnica.
În viitorul apropiat, se dorește lansarea unui ghid special pentru realizarea de parcuri în mediul urban, iar în mediul rural se vor avea în vedere alte proiecte, inclusiv cele de apă și canalizare. Acest ghid va fi lansat, probabil, la finalul acestui an, cu implementare din 2015.
„Pregătim în același timp un proiect pentru stații de încărcare a mașinilor electrice la nivel național. Este un proiect pe care Guvernul și l-a asumat și pe care AFM îl va lansa la nivelul întregii țări. România s-a angajat să aibă 20.000 de stații de încărcare a autoturismelor electrice și vrem să atingem această țintă. Ele vor fi implementate la nivelul orașelor mari și medii, la nivelul autostrăzilor, căilor de acces, pentru ca mașinile electrice să poată circula și în România fără restricții, să poată fi încărcate și să aibă o autonomie cât mai mare. La nivel național, există aproape o sută de mașini, care în prezent sunt alimentate… acasă. Ne dorim ca și România să intre în rândul țărilor civilizate și mai puțin poluate, iar mașinile electrice să intre mai mult în piață. Nicio mașină electrică nu poate fi comercializată fără a avea o infrastructură adecvată. Din acest motiv, autonomia unui autoturism este una limitată”, a conchis Adrian Gearâp în cadrul unei conferințe de presă.