Consiliul Județean Ialomița vrea să preia aerodromul de la Alexeni
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, a solicitat vineri, 15 iulie, acordul consilierilor județeni pentru a putea face demersurile necesare preluării aerodromului de la Alexeni.
„Suntem de ceva timp în discuții, oarecum avansate, pe acest subiect. La ora actuală, aeroportul este în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, iar dacă dumneavoastră sunteți de acord, vom iniția o corespondență cu ministerul pentru a prelua în proprietate acest obiectiv.
Nu vă ascund că și aseară am avut discuții pe acest subiect.
Pare să devină un proiect interesant, luând în calcul că pentru aviația utilitară nu există un aeroport mai bine amplasat în România, el poate să deservească și Bulgaria până în Ucraina, în aproximativ două ore de zbor.
La ora actuală el nu este operațional, dar poate deveni în timp foarte scurt. Important este să găsim înțelegere la Ministerul Dezvoltării și, bineînțeles, dacă dumneavoastră considerați oportun pentru noi să avem un aeroport funcțional. Avem resursă umană pregătită în zonă.
Dacă sunteți de acord să oficializăm aceste demersuri. Vă solicit un acord de principiu”, a declarat președintele C.J..
Consilierii județeni au solicitat președintelui mai multe detalii cu privire la costuri, dar și la avantajele acestei preluări.
Potrivit declarațiilor lui Victor Moraru, mulți sunt interesați să preia acest aeroport, tocmai pentru că sunt avantaje, costurile actuale de operare pe alte aeroporturi determinându-i în curând pe cei din zona aviației utilitare să migreze spre Alexeni, unde costurile vor fi mai mici, însă despre costurile operaționalizării, încă nu a dat detalii.
„Când voi avea toate informațiile, vi le voi pune la dispoziție”, a conchis Victor Moraru.
Ideea de a transfera acest obiectiv „la județ” a fost lansată în luna mai, la Slobozia, în campanie electorală, și de către Liviu Dragnea, președintele PSD.
Acesta spunea că „obiectivul are un potențial uriaș. Fostul aeroport militar pentru care începusem demersurile, să-l transferăm la județ, să dezvoltăm acolo un aeroport, un hub internațional extrem de potent. Promit că de la toamnă, când vom prelua guvernarea, o să transferăm acest obiectiv, pentru a face din Ialomița unul dintre cele mai bogate județe”, spunea acesta.
Aeroportul Alexeni a fost preluat de Ministerul Dezvoltării din administrarea Ministerului Justiţiei – ANP – Penitenciarul Slobozia, prin H.G. nr. 1132/09.11.2011.
Aerodromul Alexeni a fost construit în anul 1954 pe un teren cu suprafaţa de 197,8 ha având destinaţia de bază de aviaţie pentru protecţia spaţiului aerian în zona oraşului Bucureşti şi împrejurimile sale. S-a remarcat prin cea mai lată pistă betonată din ţară – 80 m, tot aici fiind înfiinţat primul şi singurul – timp de 30 de ani – regiment de elicoptere din România.
Baza militară de aviaţie a fost abandonată în martie-aprilie 2001. Câţiva ani înainte de a fi abandonată, baza a fost folosită parţial, numai pentru aeronave mici care necesitau doar aproximativ 800 m de pistă pentru aterizare-decolare.
În anul 2002, aerodromul militar Alexeni a fost dezafectat, acesta fiind transferat din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Generală a Penitenciarului, apoi, în 2011, la Ministerul Dezvoltării Regionale.
Dintre toate construcţiile existente în cadrul amplasamentului fostului aerodrom Alexeni, în cei 12 ani de la dezafectarea acestuia marea majoritate nu mai sunt utilizabile, s-au deteriorat foarte mult din cauza actelor de vandalism. Astfel au fost deteriorate: infrastructura electrică, alimentarea cu apă, canalizarea, pista, sistemul de cablaj aferent balizajului pistei.