Consiliul Județean Ialomița alocă în jur de 2,5 milioane de lei spitalelor pentru diverse achiziții
În contextul pandemiei actuale, Consiliul Județean Ialomița a convocat în ultimele zile, în regim de urgență, două ședințe de îndată.
Prima, desfășurată sâmbătă,14 martie, a vizat alocarea unor sume ca urmare a solicitărilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, dar și a Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, pentru combaterea, pe cât posibil, a noului coronavirus COVID – 19 și pentru prevenirea infectării cu SARS – CoV-2.
Mai precis, Consiliul Județean a deblocat în jur de 1,8 milioane de lei, pentru a achiziționa aparatură specializată și echipamente, respectiv – 50.000 lei în vederea achiziționării unei izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă, 400.000 de lei din fondul de rezervă bugetară pentru secțiunea de funcționare „Protecție civilă” și 1.318.000 lei pentru achiziționarea de către Spitalul Județean de Urgență din Slobozia a unor aparate și echipamente medicale, printre acestea aflându-se cinci aparate de ventilație, monitoare funcții vitale, teste coronavirus, aspirator secreții, targă transport etc.
„Am convocat în regim de urgență o ședință de îndată a Consiliului Județean Ialomița, chiar dacă suntem în weekend, pentru a răspunde provocărilor luptei împotriva coronavirusului. Nicio cheltuială nu este prea mare, când în balanță este viața ialomițenilor. Fac tot ce îmi stă în putință din funcția de președinte al Consiliului Județean Ialomița pentru a proteja cetățenii județului nostru. (…) Sumele de bani deblocate (aproape 1.800.000 de lei) vor fi folosiți pentru a achiziționa aparatură specializată și sunt ferm convins că sunt necesari pentru a ne proteja pe toți. Știu că momentele de incertitudine prin care trecem cu toții acum sunt foarte grele. Situația în care ne aflăm necesită ca acțiunile noastre să fie calculate și rapide, pentru a trece cu bine, împreună, peste epidemia cu noul coronavirus”,a transmis președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru.
Acesta declara în cadrul ședinței că dacă legea i-ar fi permis ar fi închis județul de acum două – trei săptămâni, de când au apărut primele cazuri.
„Nu cred că este un capăt de țară dacă două săptămâni ne izolăm și evităm această nenorocire”, spunea Victor Moraru.
Totodată, președintele C.J. Ialomița a ținut să precizeze că a pus la dispoziția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență un autocar pentru a transporta cetățenii ialomițeni care s-ar putea afla la un moment dat în anumite zone ale țării în situații de criză.
Prezentă la ședință, Mariana Iancu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, a anunțat faptul că trierea pacienților se va face în anumite puncte.
De exemplu, pentru UPU se va face în cortul amplasat în afara clădirii, pentru Ambulatoriul de specialitate va fi făcut la parterul clădirii, iar pentru punctul de recoltare se va face în același loc.
De asemenea, numărul persoanelor care vor dori să ajungă la cabinetele din Ambulatoriu nu va fi mai mare de cinci pentru fiecare cabinet.
În curând, secția de Dermatologie va fi transformată în ATI și utilată pentru a putea prelua mai mulți pacienți în cazul în care numărul acestora va crește.
În dimineața zilei de marți, 17 martie, a fost convocată o nouă ședință de îndată a Consiliului Județean Ialomița.
După ce a fost aprobată alocarea unor fonduri suplimentare pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județ și pentru Spitalul Județean de Urgență Slobozia, Consiliul a demarat procedurile pentru finanțarea în comun cu orașele Fetești, Urziceni și Țăndărei a dotării spitalelor din subordinea consiliilor locale din localități cu echipamente medicale necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecției cu noul coronavirus.
Tot astăzi s-a aprobat o rectificare bugetară care presupune cheltuieli mai mari din fondurile proprii pentru diferitele nevoi ale unităților medicale, care vor fi acoperite din excedentul bugetar din anul 2019.
Așadar, a fost aprobată asocierea judeţului Ialomiţa cu municipiul Feteşti în vederea finanţării în comun a dotării Spitalului Municipal Feteşti cu echipamente medicale necesare creşterii capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combaterea infecţiei cu noul Coronavirus „COVID -19″, după cum urmează: 3 aparate de ventilaţie mecanică; 2 concentratoare 02; 1 nebulizator; 1 defibrilator; 3 monitoare funcţii vitale; 1 detector digital radiografii pulmonare; 2 trolii echipate pentru urgenţe; 2 paturi ATI; 1 aspirator de secreţii; 1 brancard urgenţă.
(2) Se aprobă contribuţia judeţului ialomiţa necesară achiziţionării echipamentelor medicale menţionate la alin.(l) în cuantum de 400.000 lei, reprezentând 90% din valoarea acestora.
Art.2 (1) Se aprobă asocierea judeţului Ialomiţa cu Municipiul Urziceni în vederea finanţării în comun a dotării Spitalului Municipal Urziceni cu echipamente medicale necesare creşterii capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combaterea infecţiei cu noul Coronavirus „COVID -19″, după cum urmează: -4 monitoare funcţii vitale; -4 injectomate; -1 ventilator ventilaţie mecanică; – 7 termomentre non contact. (2) Se aprobă contribuţia judeţului Ialomiţa necesară achiziţionării echipamentelor medicale menţionate la alin,(l) în cuantum de 180.000 lei, reprezentând 90% din valoarea acestora.
Art.3 (1) Se aprobă asocierea Judeţului Ialomiţa cu Oraşului Ţăndărei în vederea finanţării în comun a dotării Spitalului Orăşenesc Ţăndărei cu echipamente medicale necesare creşterii capacităţii de intervenţie în prevenirea şi combaterea infecţiei cu noul Coronavirus „COVID – 29″, după cum urmează: -1 container (dotat cu WC, lavoar, duş, boiler); – 1 aparat de ventilaţie (acţionat pneumatic şi controlat electronic atât pentru uz pediatric, cât şi pentru adulţi, folosit pentru terapia intensivă), (2) Se aprobă contribuţia judeţului Ialomiţa necesară achiziţionării echipamentelor medicale menţionate la alin,(l) în cuantum de 90.000 lei, reprezentând 90% din valoarea acestora.
Cumulat, au fost alocate fonduri, de către Consiliul Județean Ialomița, de aproximativ 2,5 milioane de lei pentru spitalele din județ.
Președintele Consiliului Județean a făcut apel la populația județului să ia în serios această amenințare globală și să restrângă deplasările pe cât posibil pentru a nu se expune riscului de infectare.
De asemenea, pentru viitor, Consiliul Județean Ialomița ia în considerare susținerea ședințelor în alt mod, fără prezența fizică, însă se caută soluții, în primul rând legale, că tehnice ar fi.
Tot soluții legale se caută și pentru finanțarea altor situații, poate neimportante pentru unii, de genul măștilor de protecție, prosoapelor pentru centrul de carantină, mănușilor, substanțelor dezinfectante etc, pentru că fiecare instituție aruncă pisica în curtea alteia.