Consiliul Județean Ialomița a semnat contractul de concesiune pentru Aeroportul Alexeni. Dezvoltatorii primului aeroport privat din România estimează o investiție de 400 de milioane de euro într-un terminal cargo și unul de pasageri.
După foarte mulți ani în care fostul aerodrom militar Alexeni a fost dezafectat, după foarte mulți ani în care s-au făcut demersuri de trecere în domeniul public al județului Ialomița, după multe încercări de concesionare prin licitație pentru ca acest aerodrom să fie preluat de investitori și transformat într-un aeroport, într-un centru de servicii în domeniul aeroportuar sau într-un centru de formare profesională, după câteva scrisori de intenție sau doar discuții, astăzi, 18 martie 2024, Consiliul Județean Ialomița a semnat contractul de concesiune pentru Aeroportul Alexeni.
În urma procedurii de licitație pentru atribuirea contractului de concesiune, având ca obiect concesionarea bunurilor proprietate publică pentru realizarea obiectivului de investiții „Proiect de construire și funcționalizare a Aeroportului Alexeni, județul Ialomița” a fost declarată câștigătoare oferta depusă de Asocierea formată din Avant Airports SRL din Târgu Mureș și Societatea Automagistral-Pivden SRL (Ucraina).
Concesionarea aeroportului din Alexeni reprezintă o strategie de dezvoltare promițătoare pentru Consiliul Județean Ialomița, aducând beneficii multiple și durabile comunității, în condițiile în care redevența anuală este de apoape 2 milioane de lei, iar investiția este estimată la 400 de milioane de euro.
Viziunea pentru aeroportul Alexeni este aceea de a crea un hub aeroportuar de ultimă generație, care să servească nu doar ca punct de tranzit, ci ca o poartă de acces spre lume pentru județul Ialomița și dincolo de acesta. Viziunea Avant Airports este să ofere o experiență de neuitat pentru fiecare pasager și partener, punând accent deosebit pe inovație, sustenabilitate, eficiență, securitate de ultimă oră.
Aeroportul Alexeni va fi primul aeroport privat din România, iar poziționarea strategică la doar 66 de kilometri de București îl plasează într-o poziție favorabilă pentru a prelua o parte semnificativă a traficului low-cost care, în prezent, suprasolicită capacitatea Aeroportului Otopeni, dar și partea de transport marfă.
„Este un eveniment foarte important pentru Consiliul Județean Ialomița. Au trecut foarte mulți ani de când am inițiat demersurile pentru ca acest lucru să devină realizabil, demersuri începute de regretatul Silvian Ciupercă, apoi toți ceilalți care au pus umărul la acest proiect. Mulțumesc foarte mult și vice-primministrului Marian Neacșu, cel care a finalizat aceste demersuri și a făcut posibil ca această proprietate să ajungă în patrimoniul Consiliului Județean, în domeniul public al județului, după multe încercări. (…) Dincolo de investițiile într-un aeroport, sunt lucruri care se vor dezvolta pe orizontală în zona Urziceni, putând dezvolta județul și întreaga regiune. Sunt investiții strategice și vom câștiga cu toții din această investiție. Am semnat astăzi contractul de concesiune a bunurilor de la Alexeni, aflate în domeniul public al județului Ialomița, pentru proiectul de amenajare și operaționalizare a Aeroportului Alexeni, un obiectiv de investiții crucial pentru județul Ialomița. Consorțiul declarat câștigător, prin liderul său de asociere, Avant Airports SRL, se angajează să realizeze o investiție estimată la 400 de milioane de euro, cu o perioadă de implementare de 4 ani. Aeroportul Alexeni va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate. Situat la doar 66 de kilometri de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni (…) Să fie într-un ceas bun”, a afirmat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Mai mult decât un simplu punct de tranzit, Aeroportul Alexeni va fi o poartă de acces spre lume pentru județul Ialomița și pentru întreaga zonă, stimulând creșterea economică și conectivitatea regiunii.
„Într-adevăr, este un moment istoric. Punerea în funcțiune a unui aeroport în județul Ialomița este ceva ce s-a dorit de foarte mult timp. Au fost multe încercări. Din fericire, în momentul de față, avem un câștigător al acestei proceduri de licitație. Suntem absolut convinși că printr-un efort conjugat, atât al investitorilor privați, dar și al autorității publice locale, și aici vorbesc de Consiliul Județean Ialomița, vom reuși să avem această infrastructură pregătită, infrastructură care să susțină atât dezvoltarea județului Ialomița, cât și tot ce ține de partea de flux, de transport, asociată Bucureștiului. Nu este doar o procedură de licitație care s-a desfășurat la Consiliul Județean și care s-a terminat cu o redevență consistentă, de aproape 2 milioane de lei pe an, ce va intra în portofoliul județului. Consiliul Județean are în pregătire un proiect la fel de important, legat de accesibilizarea zonei, printr-un proiect adiacent de infrastructură la Alexeni, proiect care va face ca accesul la aeroport să fie mai facil. (…) Astfel de lucruri vor continua și cu alte investiții care pot veni din zona publică, în așa fel încât angajamentele pe care și le-au luat cei de la Avant Airports să fie îndeplinite”, a declarat și Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.
Așadar, concesionarea aeroportului din Alexeni va genera venituri anuale substanțiale prin redevențe, care pot fi realocate spre investiții în infrastructura publică, în educație, în sănătate, oferind, totodată, și alte oportunități, de la crearea de locuri de muncă, creșterea economiei locale, promovarea patrimoniului cultural și turistic și, nu în ultimul rând, o deschidere importantă către oportunități de business, către facilități moderne, către servicii diversificate. Trebuie spus că pe lângă cele două terminale, tip cargo și de pasageri, investitorii au în plan construcția unui hotel, a unei stații de tren, în colaborare cu CFR, dezvoltarea unor zone de agrement, centre de conferințe un parc fotovoltaic de cel puțin 40 MW – investiție de aproximativ 30 milioane de euro și un sistem de reciclare și management al deșeurilor.
Având în vedere proiecțiile financiare și strategia de dezvoltare, Avant Airports preconizează recuperarea completă a investiției inițiale în decursul a 10 ani.
La evenimentul susținut de Consiliul Județean Ialomița a participat și fostul prim-ministru Victor Ponta, în calitate de consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, care a apreciat faptul că, în sfârșit, s-a ajuns la semnarea acestui contract, susținând că „se bucură să vadă proiecte inteligente, bune, și autorități locale care știu să atragă investiții private”.
„Tare aș vrea să ne vedem împreună când vor începe lucrările, când vom vedea lucruri concrete. Dacă după 10 ani ați reușit voi, am vrut să vă felicit și să vă urez succes, atât vouă cât și investitorilor privați”, a spus Victor Ponta.
Proiectul de dezvoltare este unul extrem de ambițios, cu extinderi pe parcursul a 10 ani, de integrare atât în rețeaua de transport terestru, printr-o racordare a aerogării la DN2A, în transportul feroviar, cât și în transportul aerian, pentru o mobilitate fluidă a pasagerilor și aeronavelor. Mai mult decât atât, pe lângă centrul intermodal, reprezentanții dezvoltatorilor promit o altfel de experiență a pasagerilor, avangardistă, prin utilizarea ultimelor tehnologii, atât la serviciile de check-in, îmbarcare și servicii la bord, cât și legat de conectivitate și securitate sau transportul de mărfuri.
„Este un privilegiu pentru echipa AvantAirports și Automagistral-Pivden SRL de a marca astăzi, alături de Consiliul Județean Ialomița, un moment de importanță majoră pentru evoluția și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare în regiunea Sud-Muntenia. (…) Cu o investiție estimată la 400 de milioane de euro și un plan de implementare pe parcursul a patru ani, și dezvoltare progresivă pe parcursul a zece ani, proiectul aeroportului Alexeni se angajează să ofere facilități deosebite, precum un terminal de pasageri și unul de marfă, o zonă de mentenanță a aeronavelor și o gamă largă de servicii complementare. (…) Volumul de trafic estimat maxim este proiectat modular să ajungă la 5-6 milioane de pasageri anual. (…) Ne exprimăm recunoștința față de autoritățile locale și față de toți cei implicați în realizarea acestui proiect și subliniem angajamentul nostru ferm de a face din aeroportul Alexeni un punct de referință în domeniul aviației din Europa de Est. Împreună suntem pe cale să deschidem o nouă pagină în istoria aviației din România și să stabilim bazele unui viitor prosper și inovator”, au ținut să precizeze reprezentanții companiei.
Mai precizăm faptul că s-a constituit și un Consiliu consultativ excepțional, format din experți recunoscuți la nivel internațional din industria aviației, care vor ghida fiecare decizie pe care o vor lua dezvoltatorii în acest proiect.
Iar dacă acum Alexeni este un punct poate neimportant pe harta României, odată cu implementarea acestui proiect major va deveni cunoscut nu numai la nivel național, ci și internațional.
Potrivit declarațiilor lui Mircea Tudor, reprezentantul MBTelecom LtD România, o subsidiară a companiei elvețiene Tudor Scan Tech SA, aeroportul Alexeni va deveni singurul „aeroport pasiv din lume”, adică total independent energetic. Aeroportul Alexeni va deveni și principala poartă cargo pentru capitală și zona de Sud-Est, dar și un hub cargo pentru Europa de Est.
România dispune la ora actuală de o rețea de 27 de aerodromuri și 6 heliporturi operaționale, inclusiv 9 aeroporturi internaționale principale și 7 secundare.
Aerodromul Alexeni a fost construit în anul 1954 pe un teren cu suprafaţa de 197,8 ha având destinaţia de bază de aviaţie pentru protecţia spaţiului aerian în zona oraşului Bucureşti şi împrejurimile sale. S-a remarcat prin cea mai lată pistă betonată din ţară – 80 m, tot aici fiind înfiinţat primul şi singurul – timp de 30 de ani – regiment de elicoptere din România.
Baza militară de aviaţie a fost abandonată în martie-aprilie 2001. Câţiva ani înainte de a fi abandonată, baza a fost folosită parţial, numai pentru aeronave mici care necesitau doar aproximativ 800 m de pistă pentru aterizare-decolare.
În anul 2002, aerodromul militar Alexeni a fost dezafectat, acesta fiind transferat din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Generală a Penitenciarului, apoi, în 2011, la Ministerul Dezvoltării Regionale.