Consilierii din serviciile de probațiune de la nivel național au reluat protestele
Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune, membru al Blocului Național Sindical și afiliat la Federația Publisind, anunță reluarea protestelor consilierilor din serviciile de probațiune de la nivel național.
Concomitent cu aceste proteste, 20 de consilieri de probațiune au intrat în greva foamei, respectiv 10 din cadrul SP Iași, 6 din cadrul SP Bihor, 5 din cadrul SP Bistrița și 4 din SP Vrancea.
„Până la această oră, din partea Ministerului de Justiție și a Direcției Naționale de Probațiune nu există niciun fel de reacție sau răspuns referitor la cauzele care au condus la declanșarea grevei și la soluțiile identificate de către factorii decizionali. Motivul care a stat la baza reluării protestelor este acela că, la data de 10.01.2024, fără niciun temei legal, le-au fost plătite salariile diminuate față de salariile achitate deja pentru perioada august 2023 – noiembrie 2023. Legalitatea cuantumurilor salariilor acordate consilierilor de probațiune începând cu luna august 2023 printr-un act administrativ emis de ministrul justiției a fost recunoscută inclusiv prin OUG nr. 127/2023, deoarece prin acest act normativ personalul din sistemul de justiție a fost exceptat de la majorarea de 5% a salariilor, acordată prin alin.1 al art. I din Ordonanța de Urgență nr. 115/2023, întrucât în art. I pct.1 al 7 din OUG nr. 127/2023 se statuează: „Prin excepție de la prevederile alin (1)…pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost stabilite majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2023”.
Prevederile unui act administrativ (Ordin de Ministru) care au produs efecte juridice și au fost deja transpuse în realitate prin achitarea salariilor majorate pentru lunile august-noiembrie 2023, nu pot fi înlăturate unilateral, fără niciun temei legal, doar prin simpla emitere a unor fluturași de salarii pentru luna decembrie 2023 cu sume precum cele acordate în luna iulie 2023, deci cu sume care nu includ salariile deja recunoscute de OUG 127/2023.
Precizăm că celelalte categorii de personal din sistemul de justiție au primit salariile aferente lunii decembrie 2023 astfel cum au fost stabilite în urma majorărilor acordate prin actele administrative, astfel că sunt discriminați, din nou, doar consilierii de probațiune care, în mod abuziv, au fost readuși la salarizarea din 2017 (în perioada decembrie 2017 – august 2023 nu au beneficiat de nicio creștere salarială).
Precizăm că plata integrală a salariului pentru luna decembrie 2023 este imperios necesară deoarece salariul acordat pe tot parcursul anului 2024 va fi la nivelul aferent lunii decembrie 2023, potrivit legislației în vigoare.
Conform prevederilor legale, angajatorul este cel care are obligația să asigure fondurile necesare plății salariilor angajaților săi. Diminuarea, expusă mai sus, dispusă de angajator, cauzează prejudicii care vor atrage noi acțiuni în instanță și costuri suplimentare pentru bugetul Ministerului și implicit al Guvernului, evident nu din cauza consilierilor de probațiune, ci din cauza abuzului comis de angajator, a cărui victimă a ajuns personalul de probațiune.
Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune își exprimă îngrijorarea că, în lipsa unei poziții asumate din partea factorilor decizionali, sistemul de probațiune se va confrunta cu mai multe demisii deoarece remunerația nu reflectă riscurile, complexitatea muncii și atribuțiile, conform alin. 6 lit. D din Legea cadru nr. 153/2017”.
Andreea Faur, președinte SNCSP