Conferinţa judeţeană – Priorităţi economice şi sociale în judeţul Ialomiţa
Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, împreună cu Federaţia Agricultorilor „Fermierul”, parteneri în cadrul Proiectului “Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România”, au susţinut, miercuri, 3 octombrie, la Slobozia, conferinţa judeţeană cu tema: “Priorităţi economice şi sociale în judeţul Ialomiţa”.
Monologuri plictisitoare pe bani europeni
Obiectivul conferinţei a fost acela de a asigura un cadru de dezbatere şi dialog social între reprezentanţii administraţiei publice locale şi partenerii sociali, pe teme ce privesc dezvoltarea durabilă a judeţului Ialomiţa, prin promovarea de noi metode care să conducă la schimbarea organizării şi atitudinilor tradiţionale, şi găsirea, în măsura posibilităţilor, a unor soluţii în acest sens.
Timp de mai multe ore, organizatorii au vorbit despre situaţia sistemului de sănătate – reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a furnizorilor de servicii medicale -, despre agricultură, mediu, şomaj şi posibilităţile de reintegrare pe piaţa muncii a populaţiei inactive, neînregistrate, mai ales din mediul rural, existând discuţii şi despre dezvoltarea dialogului social şi civic prin noi modalităţi de exprimare.
Numai că dezvoltarea dialogului social și mult așteptatele modalități noi de exprimare au lipsit cu desăvârșire, conferința rezumându-se, în mare parte, la binecunoscutele monologuri plictisitoare ale organizatorilor, de multe ori fără legătură cu județul nostru, ale cărui priorităţi economice şi sociale erau susținute în titlul acestui proiect.
Nici în mapa conferinței nu regăseai exemple punctuale referitoare la județul nostru, județ unde dialogul social este „cârpit” cu mare pricepere, iar problemele sunt cu „sacul”, ci reviste de calitate superioară, zeci de pliante și hârtii cu informații generaliste despre legi, prevederi și tratate europene.
Pe parcursul conferinței au existat foarte puține luări de cuvânt ale reprezentanților județului nostru, „salvarea” venind odată cu abordarea subiectului referitor la sistemul de sănătate.
„Dincolo de utilitatea acestei teme foarte generoase, noi avem un deficit în zona decizională, a fertilităţii dialogului. Fertilitatea şi rezultatele dialogului nu sunt întotdeauna bine promovate. Nu întotdeauna avem o promovare eficientă şi convingătoare a rezultatelor dialogului. Şi asistăm la lucruri care se decid peste capul nostru, ca să mă refer numai la unele ce ţin de sistemul de sănătate publică din judeţul nostru. Am trecut în revistă o serie de întâmplări grave care au avut loc aici ca rezultat al deficitului de dialog social între lucrătorii din sistem, cetăţeni ca pacienţi şi administraţia României şi chiar a Europei. (…) Vreau să vă spun că la nivelul judeţului, cei aproximativ 44.000 de salariaţi reprezintă o forţă care a slăbit în ultima vreme.(…) Sunt convins că o forţă mai puternică la nivelul sindicatelor din Ialomiţa ar putea să asigure un dialog mult mai fertil, spunea preşedintele C.J. Ialomiţa, Silvian Ciupercă, în deschiderea conferinţei.
În acest context, managerul Spitalului de Urgenţă din Slobozia, dr. Vasile Olaru, a reclamat mai multe probleme din sistem, legate de fondurile insuficiente acordate de CJAS, de numărul foarte mic de paturi stabilit la nivelul judeţului, de doi la mia de locuitori, dar şi alte probleme care îngreunează activitatea unităţii spitaliceşti.
În plus, s-a adus în discuţie situaţia spitalului Ţăndărei, închis anul trecut, şi care, din cauza schimbărilor dese de reglementare, a rămas la acelaşi stadiu, dar şi multe alte probleme din domeniu.
Pentru că discuțiile se lungeau nepermis de mult pentru organizatori, la un moment dat, aceștia au intervenit și și-au continuat monologurile foarte bine însușite, despre fondul de asigurări de sănătate, despre privatizarea caselor de asigurări de sănătate, a spitalelor, dar și din domeniul agriculturii, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Gheorghe Albu, aflat pentru a doua oară în județul nostru în ultimele două săptămâni, vorbind despre dezvoltare rurală şi agricultură și, evident, despre măsurile recente ale ministerului de resort. Nu au lipsit luările de cuvânt ale reprezentanților confederației Meridian, ai Ministerului Mediului, Sănătății etc.
Și, uite-așa, s-a mai marcat o acțiune, în urma căreia partenerii implicați în proiect vor putea justifica banii obținuți de la Uniunea Europeană. Și, pentru ca lucrurile să fie cât mai credibile, trebuie spus că mulți dintre cei prezenți (inclusiv reprezentanții mass-media sau șefii de instituții) au fost „pisați la cap” să se înscrie atât într-un tabel cât și să completeze un „formular de înregistrare a grupului țintă”, cu nume, prenume, serie de buletin, CNP, număr de telefon etc., de parcă acea conferință ar fi fost vreun curs intensiv care ne era predat gratis și de pe urma căruia aveam o groază de beneficii…