Competiția Europeană de Statistică – etapa națională 2024 – 2025. Regulament și calendar
Pe data de 18 octombrie 2024 a avut loc Conferința de lansare a Competiției Europene de Statistică; runda 2024-2025, etapa națională și europeană. Pentru prima dată anul acesta, România răspunde chemării Eurostat-ului și participă alături de alte 21 de state membre la această acțiune pe care o implementăm în parteneriat cu Ministerul Educației.
Competiția se adresează elevilor de liceu, seniori (clasele 11 si 12) și juniori (clasele 9 si 10). Informații detaliate în legătură cu Competiția pot fi consultate la link-ul: https://insse.ro/cms/ro/esc-olimpiada.
Începând cu 1 septembrie 2024 a demarat proiectul de tip grant Competiția Europeană de Statistică în România 2024-2025. Proiectul va dura 12 luni și se va desfășura în perioada septembrie 2024 – august 2025. Participarea României la această competiție internațională va fi o premieră pentru țara noastră; organizarea acestei acțiuni de către Comisia Europeană (Eurostat), în anul școlar 2024-2025, a ajuns la nivel european, la a opta ediție. Competiția Europeană de Statistică în România (CES) 2024-2025 se adreseaza elevilor din învățământul secundar și este organizată de către Institutul Național de Statistică în colaborare cu Ministerul Educației.
Obiectivul său principal este de a stimula curiozitatea și interesul elevilor privind utilizarea statisticilor oficiale, de a încuraja profesorii să utilizeze materiale și tehnici moderne în aplicarea statisticii în cadrul diferitelor discipline, dar și de a evidenția rolul și importanța statisticii în societate. Competiția vizează două categorii de elevi din învățământul secundar: elevii din clasele a IX-a și a X-a din sistemul național de învățământ (Categoria Junior) și elevii din clasele a XI-a și a XII-a din sistemul național de învățământ (Categoria Senior).
Vor fi organizate două runde ale competiției naționale în perioada ianuarie – martie 2025, urmate de etapa europeană care va avea loc în perioada aprilie- mai/iunie 2025. Testările vor avea loc pe o platformă web dedicată, neimplicând prezență fizică în niciuna dintre etapele sale.
- În competiție vor fi înscrise echipe formate din 2-3 elevi de liceu (orice profil). Membrii unei echipe trebuie să fie din aceeași unitate de învățământ secundar. Pentru fiecare echipă, un profesor le va fi „profesor coordonator”, supraveghindu-i activitatea. Nu este limitat nici numărul de participanți sau echipe din aceeași unitate de învățământ secundar, nici numărul de echipe supravegheate de către un profesor coordonator. Un elev poate face parte dintr-o singura echipă.
- Limba competiției naționale va fi limba română, în timp ce competiția europeană se va desfășura în limba engleză.
- În cadrul proiectului vor fi organizate o Conferință de lansare în luna octombrie a anului curent, precum și o Ceremonie de premiere a echipelor câștigătoare și a profesorilor coordonatori preconizată să aibă loc în martie/aprilie 2025. În situația fericită în care echipe din România vor fi câștigătoare ale fazei europene, va exista și pentru această etapă o Ceremonie de premiere (on-line sau cu prezență fizică) și vor fi acordate, la fel ca și în cazul primelor echipe clasate la nivel național, premii tentante și diplome care să răsplătească participarea în competiție.
Pentru mai multe informații privind această competiție și modul ei de desfășurare în alte state membre ale Uniunii Europene vă încurajăm să dati click aici!
- Regulamentul Competiției Europene de Statistică – etapa natională
- Calendarul Competiției Europene de Statistică – etapa natională
- In scurt timp se va publica pe site-ul INS Regulamentul ONS
- Intrebări pot fi adresate la [email protected]
- Toate informațiile vor fi postate pe site-ul Institutului Național de Statistică într-o secțiune dedicată ONS
- Site-ul INS https://insse.ro/cms/ro/esc-olimpiada
- Site-ul CES https://esc2025.eu/
- Site-ul Eurostat https://ec.europa.eu/eurostat
DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE STATISTICĂ IALOMIŢA