comenzi la domiciliu cliseru.ro

Comasarea ITM și AJPIS dă fiori reci unor angajați. Își vor pierde locurile de muncă?

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
22/01/2015 | Locale Ialomita

Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială vor trece, prin comasare, în subordinea nou înființatei Agenții Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice precizează că scopul acestei reorganizări este eficientizarea şi optimizarea activităţilor de control în domeniul relațiilor de muncă, al sănătății și securității în muncă, precum și în domeniul social.

Mai mult, prin managementul unitar al bazelor de date din domeniile muncii și beneficiilor sociale se asigură un control riguros asupra beneficiarilor de asistență socială, cât și asupra angajatorilor și angajaților, în vederea eliminării fraudelor.

De asemenea, înființarea unei noi instituții s-a impus ca urmare a deficiențelor constatate de Curtea de Conturi, care demonstrează că sistemul actual nu este eficient, lucrându-se mai mult pe efect și mai puțin pe cauză, respectiv prevenție. În acest sens, prin noua structură se urmăreşte întărirea capacităţii actului de control, se conferă inspectorilor atribuţii noi şi drepturi mult mai bine conturate şi se asigură controlul aplicării unitare a legislaţiei specifice în vigoare.

În urma comasării celor două instituţii, funcţionarii care activează în cadrul lor nu vor fi afectaţi, ci îşi vor continua activitatea în cadrul unei instituţii organizate pe criterii mai eficiente. Ministerul Muncii precizează că înființarea Agenției prin comasarea celor două instituții se realizează cu preluarea posturilor și a personalului aferent, precum și cu respectarea regimului juridic al fiecărei categorii de personal, cu menținerea drepturilor salariale, afirmații susținute joi, 15 ianuarie, și de Liviu Marian Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, în cadrul videoconferinței cu prefecții care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Cu toate aceste asigurări, există încă teama că în curând mai mulți angajați își vor pierde locurile de muncă. Din aceste motive, până la stabilizarea situației, reprezentanții celor două instituții încearcă să-i încurajeze pe angajați, iar în ceea ce-i privește, să-și găsească un loc cât mai bun în noua organigramă.