comenzi la domiciliu cliseru.ro

Colegiul Medicilor Stomatologi Ialomiţa cere schimbarea locației singurului cabinet stomatologic de urgență din județ

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
31/03/2020 | Locale Ialomita

Colegiul Medicilor Stomatologi Ialomiţa apreciază iniţiativa organelor competente: Prefectură, DSP, UPU SJUS, de a îmbunătăţi activitatea stomatologiei de urgenţă. În judeţul Ialomiţa, pâna la această dată, funcţionează un singur cabinet de urgenţă, cel situat în incinta Spitalului judeţean de urgenţă, care face parte din Unitatea de primiri urgenţe: Cabinetul de urgenţe stomatologice UPU. Colegiul este deschis la orice altă soluţie cu respectarea normelor legale.

In aceste momente dificile prin care trece societatea românească şi mai ales sistemul de sănătate, prin declanşarea pandemiei de COVID – 19, se vede utilitatea cabinetelor de urgenţe stomatologice. Sunt cu atât mai necesare acum când activitatea tuturor unităţilor sanitare stmatologice a fost suspendată.

Ţinând cont de starea de urgenţă decretată de Preşedintele României, de ordonanţele militare adoptate de Comitetul de urgenţă al Guvernului, de deciziile CMSR, Colegiul medicilor stomatologi Ialomiţa face un apel către factorii de decizie locali să ţină cont pentru desfăşurarea activităţii de la cabinetul de urgenţă de următoarele propuneri:

1)   Schimbarea locaţiei cabinetului şi/ sau crearea circuitelor de deplasare a cadrelor
medicale şi a pacienţilor, astfel încât ei să fie în siguranţă în orice moment.

Actuala locaţie este situată în incinta ambulatorului spitalului, la etajul 2, departe de triajul ce se face la compartimentul UPU, iar pacienţii sunt nevoiţi să treacă prin holurile spitalului unde se pot întâlni cu personalul spitalului şi cu alţi bolnavi. De asemenea, activitatea ambulatorului fiind suspendată, igenizarea şi dezinfecţia se face cu dificultate.

Cadrele medicale nu au un spaţiu adecvat pentru vestiare şi nici spaţiu de odihnă pentru perioada de efectuare a gărzilor, sau turelor de noapte.

2) Asigurarea cu echipamente de protecţie pentru personalul medical conform normelor actuale de protecţie pentru a reduce la minim posibilitatea de contaminare.

3) Asigurarea de materiale şi substanţe necesare activităţii de igenizare şi dezinfecţie.

4) Asigurarea de instrumentar şi materiale stomatologice pentru buna funcţionare a activităţii profesionale.

dr. Andrei Tron