Colaborarea între PSD și PNL se menține în Consiliul Județean. În teritoriu, însă, nu se știe!
Ruperea Uniunii Social Liberale a produs efecte atât la nivel central cât și în teritoriu. În multe județe în care PNL și PSD au mers împreună, colaborarea s-a încheiat. Sunt, însă, și județe care au decis să continue în aceeași formulă, cel puțin pe anumite paliere. În județul Ialomița, de exemplu, zonă unde colaborarea între cele două partide a existat încă din 2008, se va continua la nivelul Consiliului Județean, însă în teritoriu situația este oarecum incertă.
Primul acord între cele două partide, PSD și PNL, a fost realizat în iunie 2008, după alegerile locale. Pentru că a funcționat foarte bine, în noiembrie 2009 a fost încheiat un act adițional prin care părțile semnatare se angajau să-l susţină pe Mircea Geoană în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale din 6 decembrie, în vederea obţinerii unei victorii detaşate a acestuia în toate localităţile ialomiţene conduse de primari ai PSD şi PNL, să respecte iniţiativele care privesc apărarea intereselor ialomiţenilor în contextul politic de după alegerile prezidenţiale, dar şi realizarea unui impact major al viitoarei guvernări PSD-PNL în interesul dezvoltării economico-sociale a judeţului Ialomiţa, a modernizării localităţilor şi pentru bunăstarea cetăţenilor ialomiţeni.
Totodată, în 27 iunie 2012, s-a încheiat, în urma alegerilor locale, un alt protocol de colaborare, care cuprindea trei puncte, și anume susținerea și colaborarea la nivelul Consiliului Județean a adoptării actelor administrative în vederea implementării proiectelor majore de dezvoltare a județului precum și a tuturor localităților. De asemenea, s-a hotărât ca ambele partide, după consultări, să adopte poziții comune în toate problemele politice și administrative de importanță județeană. Totodată, s-a decis ca la nivelul conducerii executive al Consiliului Județean un vicepreședinte să fie al PSD și unul al PNL.
„Temeiul acelui acord din 2008 s-a repetat și în 2012 și este bazat pe realități politice și electorale. Aceste realități politice și electorale, exprimate de cetățenii din Ialomița, sunt pentru noi comandamentul suprem. Acest protocol de colaborare nu s-a suprapus peste protocolul de constituire al USL Ialomița care este caduc acum și rămâne în vigoare”, a ținut să precizeze președintele PSD Ialomița, Silvian Ciupercă, în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 28 februarie.
În concluzie, PSD și PNL mențin în continuare acel protocol de colaborare. Totuși, președintele PSD Ialomița a afirmat că dacă la nivelul unei localități se va crea o situație specifică, se va evalua și decide, atât cu privire la viceprimari cât și privind celelalte componente ale vieții politice locale.
Trebuie spus că USL a candidat împreună în 28 de localități din Ialomița, dar și separat, astfel că această „descentralizare la nivel local” va fi sprijinită și susținută.
„Toate situațiile din localitățile județului vor fi evaluate, analizate și vor genera decizii pe care le vom lua, după considerarea intereselor, particularităților fiecărei organizații și fiecărei localități”, a adăugat Silvian Ciupercă.
La rândul său, Ioan Martin, președintele PNL Ialomița, a reiterat faptul că la nivelul CJ se va continua colaborarea între cele două partide în limita protocolului, iar la nivel local va exista… autonomie.
„Ne-am simțit obligați față de electoratul care ne-a votat și care ne-a însărcinat cu această nobilă datorie să ducem la capăt proiectele începute, să respectăm strategia de dezvoltare a județului Ialomița pe care am făcut-o pe mai mulți ani. Continuăm această colaborare în limitele acestui protocol. De asemenea, ne propunem să analizăm situațiile punctuale, respectiv în cele 28 de localități unde am candidat împreună la alegerile din 2012, dar și să parafăm colaborări în alte localități pentru politici locale adaptate la nivelul localităților respective. Așadar, lăsăm autonomie colegilor la nivelul organizațiilor locale să decidă, în funcție de cât au muncit, de particularitățile fiecărei localități în parte. Le asigurăm această autonomie și în particular îi consiliem”, a spus Ioan Martin.
Nimic nu este, însă, bătut în cuie. Mai ales după schimbările din Guvern și după majoritățile nou-formate. În plus, vor fi alegeri europarlamentare și prezidențiale. Mai mult, este posibil ca de la nivel central să se impună ruperea protocoalelor locale și, implicit, transformarea în adversari politici.
Situație care va exista cu siguranță în viitorul apropiat în unele Consilii locale, în condițiile în care ruperea USL va conduce la schimbări de viceprimari în anumite localități.
Despre posibilele schimbări de la nivelul instituțiilor, Silvian Ciupercă a susținut că va fi preocuparea noului guvern, Ponta III, și nu de pe plan local. „Nu avem competență în acest sens. Putem face recomandări (…)”, a adăugat acesta.
În ceea ce privește noul partid pe care Călin Popescu Tăriceanu a decis să-l înființeze, respectiv Partidul Reformator Liberal, Ioan Martin a susținut că în condițiile în care nu a văzut niciun act constitutiv, niciun program, absolut nimic legat de PRL, nu se poate pronunța cu privire la apariția acestuia pe scena politică. Însă, a subliniat că, deocamdată, „nu s-a înregistrat la nivelul organizației PNL Ialomița nicio demisie”. Însă, Ioan Martin „nu pune pariu” că nu vor fi plecări spre partidul lui Tăriceanu.