Cod roşu privind antibioticele: informare publică, prescriere prudentă, igienă riguroasă în spitale

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

În perioada 18 noiembrie – 18 decembrie 2016, Ministerul Sănătății derulează o campanie publică de informare cu privire la consumul național de antibiotice, intitulată “Nu antibiotice la întâmplare “.

Desfăşurată sub sloganul “Cod roşu privind antibioticele: informare publică, prescriere prudentă, igienă riguroasă în spitale!”, campania are ca temă “Dezvoltarea multi-rezistenţei la bacterii – ameninţare gravă pentru siguranţa & viaţa pacienţilor”.

Scopul specific este sporirea conştientizării specialiştilor privind amplificarea rezistentei la antimicrobiene (RAM) în urma abuzului în prescrierea şi consumul de antibiotice. Aşa cum se prezintă astăzi, RAM creează perspectiva sumbră a unei lumi în care viaţa pacienţilor ar putea fi pusă în pericol de infecţii, altădată banale, cu bacterii ce nu vor mai putea fi anihilate de antibioticele disponibile.

În acelaşi timp, campania se focalizează pe informarea publicului larg în privinţa mijloacelor de apărare aflate la îndemâna sa în faţa ameninţării RAM: aprofundarea informării privind indicaţiile antibioticelor şi evitarea recurgerii necontrolate la acestea.

Reflectarea largă a informațiilor de către media poate spori educarea publicului larg privind un subiect atât de sensibil pentru România. Situaţia este deja prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a ne salva vieţile ameninţate de rezistenţa multiplă la antibiotice.

Comunicat de presă: DSP Ialomița – Direcția de Sănătate Publică Ialomița
Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️