Clasa pregătitoare „aduce” copilul de şase ani „de pe stradă” obligatoriu în unităţile de învăţământ
Începând cu luna septembrie 2012, pe lângă învățământul primar va funcționa și clasa pregătitoare, înscrierile urmând să înceapă cu data de 5 martie.
Pentru toți copiii care au 6 ani împliniți la 31 august 2012, inclusiv (născut între 1 septembrie 2005 și 31 august 2006 inclusiv), înscrierea în clasa pregătitoare sau în clasa I este obligatorie, iar dacă are 7 ani împliniți până la 31 august, se va înscrie automat în clasa I, indiferent dacă a fost sau nu la grădiniță.
Dacă are 6 ani împliniți la 31 august 2012, inclusiv, copilul are două posibilități: merge în clasa I la solicitarea scrisă a părinților, dacă a frecventat în anul școlar 2011-2012 grupa mare pregătitoare pentru școală sau dacă nu a fost înscris și nu a frecventat grupa mare pregătitoare pentru școală, dar evaluarea de către experți a dezvoltării copilului arată pregătirea acestuia pentru parcurgerea cu succes a clasei întâi, poate merge.
În situația în care copilul are 6 ani împliniți între 1 septembrie 2012 și 31 decembrie 2012, adică e născut între 1 septembrie și 31 decembrie 2006 inclusiv, are două opțiuni: poate merge în clasa pregătitoare dacă părintele solicită aceasta în scris și dacă evaluarea de către experți atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, sau poate merge la grădiniță în grupa mare, dacă părintele nu dorește înscrierea în învățământul primar, sau dacă evaluarea dezvoltării copilului de către experți recomandă înscrierea la grădiniță.
Școlarizarea copilului se poate face și în altă unitate de învățământ decât cea la care este arondat domiciliul dacă se solicită acest lucru de către părinte, în limita locurilor disponibile. Dacă la respectiva unitate de învățământ există mai multe cereri decât locuri disponibile, departajarea se va face pe baza unor criterii sau inspectoratul școlar va putea suplimenta numărului de locuri, în funcție de situație.
Ce va învăța copilul în clasa pregătitoare?
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Ialomița, copiii vor putea învăța, prin metode adecvate vârstei, tot ceea ce este necesar pentru a face față cu succes solicitărilor din clasa întâi. De exemplu, copiii își vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primul contact cu lumea literelor și a numerelor, vor învăța să observe mediul înconjurător, să interacționeze cu ceilalți copii sau cu adulții, prin jocuri didactice, activități în echipă, activități de descoperire, prin desen sau muzică. De asemenea, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregătiri fizice armonioase.
Pentru aceasta, copiii vor beneficia de programe școlare realizate de cei mai buni specialiști și de resurse de învățare variate și adecvate vârstei.
Cine va preda la clasa pregătitoare?
Fiind învățământ obligatoriu, se pun absențe. Dacă numărul de absențe nemotivate este prea mare, se pierde alocația. Școala nu va primi bani decât pentru numărul de elevi care vin efectiv la școală.
La clasa pregătitoare va preda conform legii orice cadru didactic care este calificat să predea în învățământul primar. Cadrele didactice ce vor preda la această clasă pregătitoare vor beneficia de o formare specifică, făcută din fonduri europene.
„În România, doar 31% din copiii de 6 ani sunt în învățământul obligatoriu. De aici se trag o mare parte din problemele pe care mulți copii le au mai târziu la școală. Situația actuală duce la catastrofe educaționale. În medie, fiecare clasă are câte un elev de 8 ani, iar un sfert din clasele întâi au și un elev de 9 ani. Gândiți-vă ce înseamnă asta pentru copiii de 6 ani. Primul efect pe care îl vom avea în septembrie este că peste 20.000 de copii de 6 ani, la nivel național, care nu ar fi fost nici la grădiniță, nici în clasa întâi, vor merge într-un cadru al școlii. Acești copii sunt acum pe stradă. Se pare că nimeni nu s-a gândit la ei până acum. Când ajungeau la școală, ei erau în situația de eșec școlar încă din prima zi. Cine critică această măsură, critică faptul că aducem peste 20.000 de copii în plus la școală, care vor beneficia de programe sociale și de rechizite gratuite”, explica inspectorul școlar general al ISJ, Luminița Barcari.
Multe dintre aceste clase pregătitoare se vor organiza în școli, dar va exista posibilitatea ca, în anumite locuri din mediul rural unde școala este în același spațiu cu grădinița sau grădinița este structură a școlii, și nu există spațiu, să se poată organiza clasa pregătitoare și în grădiniță.
Fiecare părinte va fi informat în legătură cu introducerea acestei clase, pe baza unei broșuri dar va funcționa gratuit și un telverde, la nivelul județului, cu numărul 0800 816 243, unde părinții și cei interesați pot suna și pot primi de la inspectorii școlari informații legate de această clasă pregătitoare.