comenzi la domiciliu cliseru.ro

Circulați prudent! Două persoane și-au pierdut viața într-o zi, în urma accidentelor rutiere

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
03/05/2013 | Infotrafic

Două persoane şi-au pierdut viaţa, joi, 2 mai,  în urma a două evenimente rutiere produse pe raza judeţului Ialomiţa, în zona satului Broșteni (comuna Ion Roată) și pe DN2A Țăndărei – Giurgeni („Orașul de floci”).

În jurul orei 18.05, prin S.N.U.A.U. 112, Poliţia a fost sesizată că în apropierea localităţii Broşteni, pe DN2A, s-a produs un accident rutier, în urma căruia o persoană a decedat.

Din primele cercetări a rezultat faptul că victima, un bărbat de 40 de ani, din comuna Ion Roată s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără să se asigure, fiind lovită frontal de un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani, din aceeaşi localitate, pe direcţia Urziceni – Slobozia.

Aproximativ două ore mai târziu, în apropierea oraşului Ţăndărei, are loc un alt eveniment rutier, soldat cu decesul unui bărbat de 35 de ani, din judeţul Constanţa.

Victima se afla lângă autoturismul proprietate personală ce staţiona într-o parcare, pe DN2A, pe sensul de mers Ţăndărei – Giurgeni, fiind acroşată de un autoturism, al cărui conducător auto, un bărbat de 43 de ani, din oraşul Ţăndărei s-a angajat în depăşirea unui ansamblu auto format din autotractor şi semiremorcă, prin încălcarea marcajului longitudinal continuu. În momentul efectuării depăşirii, conducătorul vehiculului depăşit a demarat manevra de viraj la stânga, fără să se asigure. Ambele autovehicule circulau pe direcţia Giurgeni – Ţăndărei.

Din accident a rezultat decesul pietonului şi avarierea celor trei autovehicule. Niciunul dintre conducătorii auto nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.

În pofida acţiunilor preventive intensificate în ultima perioadă de poliţiştii ialomiţeni, se constată că unii participanţi la trafic tratează cu uşurinţă şi iresponsabilitate prevederile legale în domeniu, punând în pericol propria viaţă sau a altor cetăţeni.

Pentru evitarea implicării în accidente rutiere grave, polițiștii sfătuiesc conducătorii auto să evite să se angajeze în depăşiri riscante. Totodată, le reamintesc că pietonii au prioritate de trecere atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat acestei categorii de participanţi la trafic.

De asemenea, reiterăm revederile legale potrivit cărora pietonii sunt obligaţi să se deplaseze numai pe trotuar, iar în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia lor de mers. Când şi acostamentul lipseşte, pietonii sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din partea stângă a părţii carosabile, în direcţia lor de mers. În ceea ce priveşte traversarea drumului public de către pietoni, aceasta se face perpendicular pe axa drumului, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.