Ciochina-Crunţi, un drum de opt kilometri pe care se poate circula
Miercuri, 11 noiembrie, a avut loc recepţia finală a investiţiei „Reabilitare Drum Judeţean 306 A, Ciochina-Crunţi, drum de aproximativ 8 kilometri.
Lucrările la acest drum, necesar pentru asigurarea legăturii cu DN 2A, fără a mai ocoli pe traseul Căzăneşti-Cocora-Reviga-Crunţi, face parte din strategia Consiliului Judeţean Ialomiţa referitoare la infrastructură.
Lucrările de execuţie au început pe 6 martie 2015 şi au costat 9,336 milioane lei, ei acoperind reabilitarea a 7,94 km de drum, cu o lăţime a carosabilului de şase metri şi o lăţime a platformei de opt metri.
S.C. RUTEXPERT S.R.L. Bucureşti a asigurat proiectul lucrării, aceasta fiind executată într-un timp record de S.C. OYL COMPANY HOLDING Slobozia. Lucrările au un termen de garanţie de 36 de luni.
Recepţia a fost făcută în prezenţa reprezentanţilor proiectantului şi a executantului, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ştefan Muşoiu, a secretarului general al judeţului, Adrian Ionescu, a consilierilor judeţeni şi locali, a primarilor localităţilor implicate în acest proiect, a presei locale şi naţionale şi a locuitorilor din Ciochina şi Crunţi.
Potrivit vicepreședintelui C.J. Ștefan Mușoiu, contractul de execuție a fost de aproximativ 9,3 milioane lei, însă a fost decontat în jurul valorii de 8,9 milioane lei.
„Este, dacă pot să spun așa, o premieră, faptul că a fost semnat un contract cu o valoare mai mare, s-a executat și decontat pe o valoare mai mică. Acest lucru este explicabil din perspectiva diverselor și neprevăzutelor și a unor cantități de lucrări suplimentare prevăzute în în caietul de sarcini și proiectul tehnic. Practic, modernizând acest drum de 8 kilometri îmbunătățim mobilitatea persoanelor, lucrurilor și serviciilor”, declara Ștefan Mușoiu.
La ora actuală, în județul Ialomița mai sunt circa 70 – 80 de kilometri de drumuri județene de pământ. De asemenea, mai sunt de modernizat circa 150 – 200 de kilometri de drumuri din totalul de 500 de kilometri.
Ștefan Mușoiu a admis că mai sunt foarte multe drumuri de reabilitat, însă se lucrează la studiile de fezabilitate, iar de anul viitor se va încerca modernizarea unora dintre ele.
Totodată, mai multe primării au primit fonduri pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri.
Primarul comunei Reviga, Niculae Began, susținea că acest drum reprezintă împlinirea unui vis mai vechi, pentru că era singura cale prin care se putea ajunge spre orașele județului și spre capitală.
„La ora actuală, traficul este intens. Este un drum făcut extraordinar de bine după părerea mea de către constructor și merită mulțumirile noastre. A fost un drum de piatră pe care se circula în condiții foarte grele cu autobuzele, cu salvările. Acum se poate circula în condiții foarte bune. Necazul este însă între Crunți și Mircea cel Bătrân unde este o porțiune deteriorată, dar sperăm ca prin proiectele care se vor derula se va putea reface și acea porțiune”, spunea primarul.
Acest drum a fost realizat în numai șapte luni, deși era prevăzut un termen de aproximativ 36 de luni. Nu același lucru se poate spune despre drumul dintre Reviga și Miloșești, unde firma a intrat în insolvență, nu a respectat graficul de execuție de lucrări, astfel că au fost penalizați financiar.