comenzi la domiciliu cliseru.ro

Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” și-a schimbat denumirea

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
15/10/2019 | Locale Ialomita

Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” a fost nevoită, temporar, să renunțe la sigla UNESCO, astfel schimbându-și denumirea, în urma noilor norme internaționale, care prevăd transformarea titulaturii Centrului Cultural în Asociație sau Club.

Recomandarea vine din partea Comisiei Naționale pentru UNESCO, însă reprezentanții Centrului au considerat că a fi Club sau Asociație nu este potrivit pentru o instituție publică de rang județean.

„Eliminarea din denumirea instituției a siglei UNESCO nu ne știrbește titlul de membru partener al Comisiei Naționale pentru UNESCO, doar că nu mai putem utiliza sigla pe frontispiciu. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu doamna Daniela Popescu, președintă a Comisiei Naționale pentru UNESCO, singurul Centru Cultural pentru UNESCO din țară va rămâne cel de la Măgurele, instituție care s-a acreditat direct la Comisia Europeană pentru UNESCO, de la Paris – Franța. În acest sens, am putea să facem ulterior și noi aceleași demersuri, de acreditare internațională a Centrului Cultural, dar așteptăm să ni se transmită condițiile privind activitățile obligatorii și nivelul bugetării acestora. Menționez că în discuție nu intră nicio finanțare din partea Comisiei Naționale, Europene sau mondiale pentru UNESCO, ci doar dreptul de utilizare a siglei”, a precizat Clementina Tudor, manager Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomița.

Conform prevederilor Regulamentului cadru privind Asociațiile și Cluburile UNESCO, se acordă o perioadă de tranziție de doi ani pentru ca centrele – membre ale federațiilor naționale – să schimbe denumirea în așa fel încât noțiunea de centru să nu mai apară în denumire, termenul fiind aproape de final, așa că în noiembrie 2019, când bordul executiv al UNESCO se întâlnește în cea de-a 207-a sesiune, problema trebuia rezolvată.

În ședința Consiliului Județean de vineri, 11 octombrie, proiectul de hotărâre privind schimbarea denumirii Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” în Centrul Cultural „Ionel Perlea” a fost aprobat.