Cel mai mare contract cu finanțare europeană din Ialomița, semnat de Consiliul Județean prin ADR Muntenia Sud-Muntenia
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a semnat astăzi, 23 mai, împreună cu directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Mușat, contractul de finanțare pentru proiectul de modernizare a Drumului Județean 213 A, un contract în valoare totală de peste 267 milioane de lei.
Practic, în următorii ani, se vor reabilita 42,853 de km de drum județean, din care 26 de km aferenți DJ 213 A, 15,914 km aferenți DJ201 și 0,939 km aferenți DJ212. În plus, în cadrul acestui proiect se vor reabilita atât podul peste râul Ialomița la Bucu, în lungime de 102,80 metri și lățime de 10,20 metri, cât și podul peste râul Ialomița la Țăndărei, în lungime de 85,70 metri și lățime de 10,20 metri.
„Semnăm astăzi un contract de finanțare foarte important pentru județul nostru. Sunt ani de muncă, pot să spun lucrul acesta, ani în care toți colegii mei din Consiliul Județean au lucrat pentru a reuși, într-un final, să închidem ultimul drum județean din Ialomița care mai are pe lungimea sa suprafață neasfaltată. Am spus de fiecare dată că principalul obiectiv al echipei de la Consiliul Județean este acela ca toți cei aproximativ 100 de km de drum județean, care în 2020 erau din pământ sau piatră, să fie reabilitați. Le mulțumesc tuturor colegilor, partenerilor, pentru colaborarea pe care am avut-o, și mă refer direct la ADR Sud Muntenia, vă mulțumesc pentru colaborarea bună pe care ați avut-o cu colegii din Consiliul Județean, pentru dialogul continuu, dar și pentru că ne-ați făcut să fim la rândul nostru performanți și să putem astăzi să semnăm un contract de aproximativ 54 de milioane de euro. Este cea mai mare investiție care se va realiza în județul nostru. Sunt ani de muncă, sunt lucruri începute de mulți ani, cred că proiectul tehnic este realizat undeva prin 2020, apoi decizia administratorului public s-a dovedit a fi una corectă și foarte bună (…), anume aceea de a uni două priorități și de a continua reabilitarea DJ 201, cu DJ 213A până la podul de la Țăndărei. (…) Au fost luni de muncă, au fost presiuni, au fost momente în care am crezut că vom ieși din termen și că vom rata depunerea în perioada optimă pentru a primi și finanțare. Au fost presiuni pe toți. (…) Dar în final aceste lucruri s-au realizat. Și nu s-ar fi realizat dacă nu eram o echipă. Este cea mai frumoasă echipă cu care am lucrat în toată această perioadă. (…) Este o echipă profesionistă și o echipă foarte bine coordonată de Alexandru Potor. (…) Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut. Este un moment unic pentru județul Ialomița, dar sper să mai urmeze și altele. Îmi doresc ca această finanțare de peste 55 de milioane de euro să treacă, în doi, trei ani, pe locurile trei, patru, ca importanță, să vină altele mult mai mari. Urmează ca într-o perioadă nu foarte îndelungată să scoatem, de asemenea, la licitație detaliile de execuție și execuția la TransRegio, împreună cu colegii mei de la Galați, Brăila și Călărași, un proiect cu o valoare estimată undeva la 1,5 miliarde de euro. (…) Sunt momente importante, atât pentru Agenție, cât și pentru Consiliul Județean Ialomița, iar acest lucru nu se poate realiza decât în echipă. Cel care a gestionat, a coordonat, împreună cu mine și cu cei doi vicepreședinți, a fost Alexandru Potor”, a declarat Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Proiectul a fost depus în data de 13 februarie 2024 în vederea cofinanțării din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Regional Sud Muntenia 2021 – 2027.Obiectivul general al acestuia îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii rutiere a județului Ialomița, respectiv creșterea gradului de accesibilitate și a mobilității în zonele vizate de intervenție, mai precis pe raza localităților Scânteia, Mărculești, Bucu, Gheorghe Lazăr și Țăndărei, concomitent cu creșterea siguranței în exploatare a tronsoanelor de drumuri județene ce fac obiectul investiției.
„Și pentru noi este o zi de sărbătoare. Venim în județul Ialomița cu cel mai mare contract de finanțare care s-a semnat pe aceste frumoase meleaguri în cei 25 de ani de existență ai regiunii, proiecte care au ținut, într-un fel sau altul, de ADR Sud Muntenia. Evident că suntem și noi deosebit de încântați de colaborarea pe care o avem, atât cu domnul președinte personal, dar și cu echipa pe care o aveți la Consiliul Județean, și suntem convinși că această colaborare va fi cel puțin la fel de rodnică, de fructuoasă și pe perioada de implementare a proiectului, dar și în perioada în care vom identifica și construi alte proiecte prin Programul Regional Sud Muntenia 2021 – 2027. (…) Împreună cu colegii mei din Autoritatea de Management, cărora vreau să le mulțumesc, și salut prezența aici a doamnei directoare Gabriela Călin, dar și a doamnei Andreea Mirela Tache, directorul de Cabinet al directorului ADR Sud Muntenia. Așadar, am reușit împreună să parcugem toate etapele până la semnarea contractului în trei luni. Această dorință de a scurta timpii se va manifesta și pe perioada de derulare a proiectului. Cu siguranță nu vor mai fi atâția timpi până se vor semna acte adiționale, până când se vor onora, se vor procesa cereri de rambursare, de plată, fiindcă știm foarte bine ce înseamnă banul în administrația locală, câtă nevoie este de bani pentru a porni alte și alte investiții. Iar acest lucru îl vom face. Vreau să vă spun că în momentul de față suntem singura regiune de dezvoltare care a supracontractat pe axa de infrastructură rutieră 100%, ducându-ne la 400 de milioane de euro, iar săptămâna viitoare vom mai contracta două proiecte pe această axă. (…) Vom fi în continuare același partener de nădejde al administrației locale din Ialomița, din toată regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, și sperăm să ducem la capăt cât mai multe proiecte, pe lângă acesta, pentru care, încă o dată, permiteți-mi în numele meu și al colegilor mei să vă felicit și să vă urez succes”, a declarat Liviu Gabriel Mușat, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia.
Proiectul „Modernizare DJ 213A: Limită județ Călărași – intersecție cu DJ 201 (Mărculești); intersecție cu DN2A (Bucu) – Scânteia – intersecție cu DN21, DJ201; intersecție cu DJ213A (Mărculești) – intersecție cu DJ212; DJ212: intersecție cu DJ201 – intersecție cu DN2A (Țăndărei)”, finanţat în cadrul Programul Regional) Sud-Muntenia 2021-2027, Prioritatea 4 – „O regiune mai accesibilă”, componenta dedicată drumurilor judeţene, are o valoare totală de peste 55 milioane de euro.
Consiliul Judeţean Ialomiţa, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu comunele Scânteia, Bucu, Mărculeşti, Gheorghe Lazăr, va reconstrui şi moderniza aproximativ 43 de kilometri de drumuri judeţene şi peste 36 kilometri de piste de biciclete.
„Mă bucur că ne vedem la acest moment unic pentru județ. Peste 270 de milioane de lei reprezintă acest proiect, care totalizează mai mult de 42 de km de drumuri care vor fi modernizate, în mod special drumuri de pământ sau pietruite. Vreau să mulțumesc și eu echipei din Consiliul Județean și vreau să vă spun că au fost momente destul de dificile în pregătirea acestui proiect. Sunt, de fapt, patru proiecte reunite, practic realizăm o verticală în județul Ialomița, de la Nord la Sud, așa cum este și DJ 306, de asemenea finanțat prin POR, în zona Albești, Andrășești, iar acum vorbim despre traversarea dinspre limita județului Călărași, Perișoru, până la Scânteia, limita județului Brăila. Este un proiect care va asigura conectarea mai bună între trei județe, Ialomița, Brăila și Călărași și mă bucură foarte mult faptul că în cadrul acestui proiect se vor reabilita două poduri foarte importante, peste râul Ialomița, la Țăndărei, unde în prezent există restricții de tonaj, și podul peste râul Ialomița, în dreptul localității Bucu. Iată că, în cadrul unei singure trageri, rezolvăm două tronsoane foarte importante de drum, dar și două poduri. Mulțumesc și eu echipei ADR Sud Muntenia, cu care am cooperat și cooperăm în continuare foarte bine, domnului director și colegilor prezenți astăzi aici și întregii echipe de la Călărași din cadrul Agenției, pentru că am primit sprijin din partea dânșilor, atât metodologic, cât și îndrumare, în așa fel încât proiectul nostru să fie depus cu succes. Sunt absolut convins că același lucru se va întâmpla și în continuare(…)”, a subliniat Alexandru Potor, administratorul public al județului Ialomița.
Durata de implementare a proiectului este de 44 de luni de la momentul semnării contractului de finanțare, până în decembrie 2027, din care durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni.