Ce vor tinerii să se realizeze în Slobozia? Proiecte premiate
Tinerii cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani au fost invitați, la începutul lunii aprilie, la un exercițiu de imaginație privind viitorul Sloboziei, în diverse domenii. Mai precis, la un concurs de proiecte cu tema „Slobozia Viitorului”.
Scopul proiectului a fost acela de atragere și stimulare a tinerilor să participe la viața activă a urbei, dar și de a se manifesta cu privire la viitorul municipiului reședință de județ, în diverse domenii, unele dintre proiectele lor putându-se chiar materializa, în măsura posibilităților.
După mai bine de o lună, timp în care tinerii cu inițiativă au pregătit și prezentat proiectele lor, au fost desemnați câștigătorii și acordate premiile și diplomele.
Cele mai bune proiecte de urbanism, pictură, sculptură, sociale sau culturale au fost premiate. Astfel, locul I a fost recompensat cu 600 lei, locul II cu 400 lei, iar locul III cu 200 lei. De asemenea, au fost acordate trei mențiuni, constând în cărți, DVD-uri și diplome.
Evenimentul a avut loc în foaierul Casei Municipale de Cultură, în prezența primarului municipiului, Alexandru Stoica, a primarului elevilor din Slobozia, Alina Constantin, a comisiei de jurizare a proiectelor și, evident, a câștigătorilor.
Majoritatea proiectelor au avut ca temă petrecerea timpului liber, însă au existat și câteva privind viitorul tinerilor din Slobozia în agricultură, realizarea de toalete, de spații speciale pentru mame cu copii, dar și implementarea unei infrastructuri wireless.
„Mă bucur că tinerii au dat curs acestei inițiative, au venit cu idei foarte, foarte interesante, iar comisia a evaluat și punctat proiectele și din punctul de vedere al posibilităților de realizare. Unele proiecte ale tinerilor le aveam deja semnalate de ei, iar acum au venit concret. Sperăm să le punem în practică repede, mai ales că nu sunt costisitoare”, afirma primarul municipiului, Alexandru Stoica.
Așadar, din cele 16 proiecte, au fost acordate trei premii, trei mențiuni și trei diplome de participare.
Locul I a fost acordat elevei Ghiță Georgiana, care a avut un proiect legat de petrecerea timpului liber, mai precis realizarea într-un parc a unei rampe de skate și a unui perete de alpinism, proiectul urmând să fie realizat în Orășelul Copiilor.
Premiul II a fost acordat lui Axinte Cosmin, care s-a gândit la realizarea unei grădini de vară, cu cinematograf în aer liber, cu terasă, loc de plimbare, ideea proiectului fiind preluată dintr-un oraș din România. Pentru acest proiect există Grădina de Vară, care a revenit municipalității, astfel că aici, în viitor, proiectul va putea fi implementat, după ce totul va fi reabilitat.
Premiul III a fost câștigat de Monica Dinco, cu un proiect oarecum diferit, care are în vedere mama și copilul. Mai precis, realizarea unor spații special amenajate pentru alăptat și schimbat scutece. Spațiile respective urmează să fie realizate în parcuri, în zone mai retrase, sau dacă va fi realizat în centrul orașului, un astfel de centru va fi amplasat lângă toalete publice. Primarul susținea că are în plan achiziționarea de toalete moderne, fiind posibil să existe și măsuțe rabatabile pentru aceste nevoi ale mămicilor aflate la plimbare cu bebelușii.
Mențiune a fost acordată lui Stancu Daniel, proiectul său făcând referire în special la implementarea unei infrastructuri wireless în oraș, atragerea de informaticieni pentru dezvoltarea de aplicații online și multe alte propuneri legate de zona IT.
O altă mențiune a fost acordată lui Hoinaru Cătălin, un proiect prin care dorește să atragă atenția tinerilor cu privire la posibilitățile de implementare a unor proiecte în agricultură, cu fonduri europene, pentru a avea un viitor deschizându-și afaceri proprii.
Cea de-a treia mențiune a fost acordată elevei Bucur Claudia, pentru un proiect care viza realizarea de toalete publice, atât de necesare într-o societate civilizată.
Diplome de participare au mai primit Simion Costel, Culin Eduard și Ghiță Mădălina.
De exemplu, Culin Eduard s-a gândit la un proiect de realizare a unui parc multifuncțional, în special pentru skateboard, role, biciclete, dar și amplasarea unui perete pe care doritorii să deseneze grafitti. Au mai existat proiecte pentru realizarea unui loc de promenadă pe malul râului Ialomița, dar și pentru bicicliști, realizarea de cursuri pentru persoanele cu handicap, un centru de informare și consiliere, dar și alte propuneri interesante din punctul tinerilor de vedere.