comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ce mașină ar trebui să alegi dacă ești sofer începator?

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
04/09/2018 | Magazin

Daca tocmai ti-ai luat carnetul de conducere, in mod sigur iti vei dori sa ai propria masina. De fapt, este recomandat sa nu treaca o perioada prea mare fara sa conduci, pentru ca astfel o sa incepi sa iti pierzi anumite reflexe ce te vor ajuta sa te descuri in trafic si sa faci fata situatiilor neprevazute. Iti doresti o masina care sa te reprezinta si care sa se adapteze conditiilor tale financiare?

Descopera care sunt criteriile pe care ar trebui sa te bazezi atunci cand iti cumperi prima masina!

Pretul

Probabil cel mai important criteriu de selectie este pretul de achizitie. Daca esti incepator, ar trebui sa iti iei o masina mai accesibila la pret. Motivul? In primul rand, o masina scumpa va implica mult mai multe costuri de intrerinere, in ceea ce priveste platirea taxelor si impozitelor, asigurarii, dar si a deplasarii propriu-zise.

In plus, s-ar putea ca la inceput sa nu fii tocmai un expert intr-ale condusului sau sa iti ia ceva timp pana sa te obisnuiesti cu masina diferita fata de cea pe care ai invatat sa sofezi. Iar din acest motiv, sa produci mici defectiuni, care te-ar costa, cu siguranta, o suma mult prea mare de bani cumparand piesele de schimb necesare. In cazul unei masini mai accesibile, vei putea gasi cu usurinta componentele auto de care ai nevoie, iar in acest fel, orice dauna adusa autovehiculului tau va fi mai usor de suportat.

Cutie de viteze manuala sau automata?

O alta problema de interes major pentru majoritatea soferilor, in special pentru cei incepatori. Pentru un novice, cel mai usor mod de a se descurca cat mai eficient in trafic, ar fi o masina ce are cutia de viteza automata. Insa, un autovehicul manual iti permite mult mai bine sa detii controlul aupra sa si sa acumulezi mai multa experienta pentru a face fata incidentelor. Iar, in ceea ce priveste o eventuala reparatie, masinile automate presupun o investitie mai mare decat cele manuale, ale caror piese sunt mai accesibile, chiar si la serviciile de dezmembrari auto, fiind mai usor de gasit.

Combustibilul consumat: diesel sau benzina?

Cu siguranta aceasta este cea mai frecventa intrebare pe care si-o pun toti soferii, nu doar cei incepatori. Chiar daca preturile pentru consumul de benzina este ceva mai scazut decat pentru diesel, novice fiind s-ar putea sa gasesti mult mai dicifil de manevrat si de functionat o masina ce se alimenteaza cu benzina. Iar daca activitatea ta se va desfasura pe mai multi km parcursi, atunci ar trebui sa te indrepti spre autoturismele care se alimenteaza cu motorina, deoarece acestea se vor defecta mai greu decat cele pe benzina, care au motorul si sursa de alimentare construite intr-o maniera diferita.

Masini de clasa mica, medie sau mare?

In mod sigur, aproape orice sofer viseaza sa detina sau sa conduca macar o data o masina de talie mare pentru ca aceasta este cu mult mai impunatoare si ii confera o alta alura. Insa, pentru un sofer novice, cel mai indicat ar fi sa opteze pentru o masina de clasa mica sau medie. Aceasta va fi mult mai usor de manevrat, deoarece este mult mai fiabila. In special parcarile vor fi mai usor de efectuat, iar acesta s-ar putea sa nu fie tocmai punctul tau forte, mai ales la inceput.

Cum sa alegi masina in functie de putere?

O masina puternica s-ar putea sa reprezinte visul oricarui sofer, dar daca esti la inceput ti s-ar potrivi mai de graba un vehicul nu atat de puternic, dar care sa faca fata conditiilor de drum pe care circuli. O masina ce are un numar mare de cai putere nu numai ca iti va strani curiozitatea de a circula cu o viteza mai mare, ceea ce nu este recomandat, dar va produce si o gaura destul de mare in bugetul tau, intrucat consumul va fi unul peste medie.

Acum ca ai aflat care sunt principalele criterii si sfaturi dupa care ar trebui sa iti alegi masina potrivita pentru tine, pe care dintre acestea le vei lua in calcul?