comenzi la domiciliu cliseru.ro

Caz șocant la Slobozia. A murit în urma procedurilor pentru o radiografie

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
20/06/2014 | Locale Ialomita

Un bărbat din Slobozia a decedat, recent, în urma unui șir întreg de acțiuni eronate, începând de la farmacistă și până la infirmiera care i-a administrat o substanță greșită.

Bărbatul s-a prezentat la medic pentru un examen radiologic esogastruodenal, în fapt o examinare radiologică a tractului digestiv. Sau, mai pe înțelesul tuturor, pentru o „radiografie cu bariu la stomac”. Pentru ca vizualizarea tractului digestiv și a segmentelor vizate să fie posibilă se administrează pacientului o substanță de contrast, de cele mai multe ori sulfat de bariu.

Respectivul a venit vineri dimineață, 6 iunie, la un control, iar medicul i-a recomandat această analiză. I s-a prescris o rețetă pentru soluția respectivă, sulfatul de bariu, cu ajutorul căreia trebuia așadar să-și facă radiografia. A ajuns la farmacie, însă în loc de sulfat de bariu farmacista i-a dat sare de mare sau sare dietetică.

Nimeni nu bănuia ce avea să i se întâmple. S-a prezentat apoi la spital, s-a internat, și au început procedurile. Pentru că era o analiză de imagistică, aceasta s-a făcut la radiologie, substanța fiindu-i administrată pe cale rectală de către o infirmieră, fără ca nimeni să verifice ce anume scria pe respectiva pungă.

Omului i s-a făcut radiografia, însă deși nu s-a putut vedea nimic, evident, având în vedere că nu era substanța de contrast necesară, au lăsat totul așa.

Între timp, pacientul a fost dus înapoi în salon, pe secția de chirurgie. Numai că nu a trecut mult, iar omului i s-a făcut rău. În acel moment, medicul aflat de gardă, împreună cu asistentele, au reacționat imediat, ducându-l de urgență la terapie intensivă. L-au resuscitat, l-au stabilizat o perioadă, numai că în final omul nu a rezistat.

În urma examinării medicilor legiști din cadrul Serviciului de Medicină Legală s-a constatat că decesul a avut loc din cauza unei insuficiențe cardio-respiratorii acute, a tulburărilor de echilibru hidro-electrolitic, cu hiperpotasemie ca urmare a administrării accidentale de sare dietetică pe cale rectală.

În acest caz s-a deschis un dosar penal, în urma sesizării SML, cercetările urmând să stabilească ce s-a întâmplat și gradul de vinovăție a fiecăruia.