“Câştigă independenţa faţă de tutun”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Fumatul este, poate, cel mai răspândit viciu. Împătimiții tutunului nu își pot imagina viața fără o țigară. Una, două, trei, apoi un pachet și, de aici încolo, cine mai reține numărul lor? Pornit ca orice viciu, din curiozitate, fumatul ajunge să cuprindă din ce în ce mai mulți oameni și, mai grav, de la vârste din ce în ce mai fragede. În ciuda avertismentelor sumbre cu privire la efectele fumatului asupra organismului, foarte puțini au ales să se lase de fumat. Deși a fost introdusă taxa pe viciu, un pachet de țigări ajungând să coste aproape cât un kilogram de carne sau peste 10 de pâini, deși s-au luat măsuri de interzicere a fumatului în unele spații publice sau la serviciu, deși au fost aplicate avertismente dure pe pachetele de țigări, nimic nu a schimbat situația. De asemenea, Direcțiile de Sănătate Publică, în parteneriat cu diverși colaboratori, încearcă an de an să atragă atenția asupra riscurilor generate de fumat.

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a treia zi de joi a lunii noiembrie, atrage atenţia tuturor asupra riscurilor expunerii la fumul de ţigară, atât a fumătorilor cât şi a celor din jurul lor, a  dreptului fiecăruia dintre noi de a trăi sănătos, precum şi asupra practicilor companiilor producătoare de tutun.

Astfel, în perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie, se va desfăşura Campania de celebrare a  Zilei  Naţionale  fără Tutun, cu sloganul “Câştigă independenţa faţă de tutun”.

Obiectivele generale ale campaniei sunt: informarea şi  conştientizarea populaţiei  asupra  riscurilor     asociate consumului de tutun; scăderea numărului de persoane care încep să fumeze şi creșterea numărului celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de  expunerea la fumul de tutun.

Parteneri în realizarea campaniei:  Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Ialomița, Inspectoratul Școlar Ialomița, Casa Corpului Didactic, Crucea Roșie – filiala Ialomita, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ialomița, Direcția pentru Sport și Tineret Ialomița, Centrul Cultural “Ionel Perlea” Slobozia, Serviciul de Probațiune Ialomița, Inspectoratul de Jandarmi Ialomița, Club Sportiv “Olimpia” Slobozia, Asociația “Sola Scriptura”, Dispensarul de pneumologie Slobozia, Penitenciarul Slobozia.

Activităţile pe care le vor desfășura constau în: afişarea de postere, distribuirea de pliante, discuţii interactive,  întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei, cu cadrele didactice și cu elevii, demonstrații Aikido, concurs de desene.

Direcția de Sănătate Publică Ialomița, Compartimentul de Promovarea Sanatatii organizează in cadrul campaniei de luptă împotriva fumatului prilejuita de Ziua Nationala fara Tutun un concurs de desen.

Concursul se adreseaza elevilor din ciclul primar si gimnazial si se va desfasura in peioada 1—9 noiembrie.

Lucrările vor fi predate până la această dată la secretariatul scolii, iar pe data de 12.11 vor fi aduse la DSP Ialomița (str. Cuza Voda, nr. 2). De aceasta activitate va raspunde consilierul educativ cu activitati extrascolare si extracuriculare.

Premiile constau in obiecte de birotica oferite de Directia de Sanatate Publica Ialomița si abonamente la cursurile Aikido, oferite de Club Sportiv Olimpia Slobozia.